Jak zrobić calzone z warzywami Sprawdzamy najlepsze przepisy

Jak zrobić calzone z warzywami? Sprawdzamy najlepsze przepisy

PizzaBabilon

Klasyczny okrągły kształt pizzy zna chyba każdy, a to nie jedyna forma występowania potrawy. W naszym kraju coraz popularniejsze staje się calzone, czyli pizza w formie przełożonego na pół ciasta przypominającego dużej wielkości pieroga. Takie danie bez trudu przygotujemy w domowych warunkach, dlatego dziś postanowiliśmy sprawdzić najpopularniejsze pomysły na calzone z warzywnym wypełnieniem…

Proste calzone z warzywami

Przygotowanie ciasta na calzone niewiele różni się od pieczenia standardowej pizzy. Potrzebujemy do tego kilku podstawowych składników, takich jak mąka (najlepiej pszenna typu 00), letnia woda, drożdże lub zaczyn drożdżowy oraz łyżeczka oliwy i sól do smaku. Wszystkie składniki musimy ze sobą dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto na pizzę. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, lub do momentu wyrośnięcia.

Po rozwałkowaniu ciasta przystępujemy do układania farszu. Możemy tu zastosować przykładowo kilka różyczek ugotowanego brokuła, grilowaną paprykę, ugotowaną wcześniej kukurydzę, plasterki suszonych pomidorów oraz przysmażoną cebulkę. Przed nałożeniem musimy pokroić wszystkie składniki na drobne kawałki. Kompozycję warzywną uzupełniamy odrobiną mozzarelli oraz przyprawami, takimi jak oregano, bazylia czy sól i pieprz. Farsz przykrywamy drugą połówką ciasta i szczelnie dociskamy rogi, by nie uległy pęknięciu podczas pieczenia.

Amatorzy mięsa również znajdą coś dla siebie

Dla smakoszy, którzy nie mogą obejść się bez dodatku mięsnego w pizzy typu calzone, można przygotować wariant mieszany. W tym przypadku możemy pokusić się również o przygotowanie sosu pomidorowego, który doskonale podkreśli smak potrawy i złączy aromat mięsa mielonego z warzywami.

Przygotowanie farszu do calzone rozpoczynamy od rozgrzania oleju na patelni. Następnie wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i mięso. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy razem przez 5 minut, dodając posiekaną paprykę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i na sam koniec dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy jeszcze przez chwilę do delikatnego zarumienia składników.

Po ostudzeniu przygotowanego farszu wykładamy ciasto na blat, rozwałkowujemy je i smarujemy jedną połówkę sosem pomidorowym. Następnie nakładamy przygotowany farsz i przed nałożeniem ciasta od góry posypujemy go jeszcze startym serem.

Dla wybrednych – calzone z mąki orkiszowej

Smaczną pizzę można przygotować również z połączenia mąki pszennej i orkiszowej. Do tego celu będziemy jeszcze potrzebować 15 g świeżych drożdży, 300 ml letniego mleka i łyżeczkę soli. Na początku tradycyjnie przygotowujemy zaczyn z mąki pszennej oraz drożdży. Gdy roztwór zacznie pracować, możemy przelać go do miski i połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji, a następnie zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie.

Podziel się z innymi: