Smak pizzy ubogaca naszą kuchnię już od wielu lat. Ta uniwersalna potrawa zdobyła uznanie zarówno wśród amatorów tradycyjnej włoskiej kuchni, jak i osób, które lubią eksperymentować z dodatkami. Słysząc słowo pizza od razu na myśl przychodzi nam cienki okrągły placek posmarowany czerwonym sosem z innymi składnikami na wierzchu. Jest jednak inna specyficzna odmiana zwana calzone. Jak przygotować taką potrawę?
Czym jest calzone?
To pizza w kształcie dużego pieroga z farszem umieszczonym wewnątrz ciasta. Kształt wynika z połączenia pomysłu na pizzę i focaccię. Bardzo często ciasto na calzone ma identyczny skład jak tradycyjna pizza. Wewnątrz smakowitego pieroga znajduje się farsz, w którym najczęściej występuje mozzarella, szynka oraz pieczarki.
Calzone wywodzi się z Apulii leżącego niedaleko Neapolu. To smaczna włoska potrawa, która jest jednocześnie bardzo pożywna. Najczęściej pizzę je się nożem i widelcem, odkrawając poszczególne kęsy. Konsumpcja smacznego pieroga z farszem jest dużo bardziej komfortowa, a dzięki zawinięciu składników do środka ciasto dłużej utrzymuje odpowiednią temperaturę.
Jakich składników potrzeba do przygotowania pizzy calzone?
Tę smaczną potrawę możemy upiec również w domowych warunkach. Do tego będziemy potrzebowali kilku składników… Standardowo ciasto wykonuje się z mąki wody, dodatku drożdży oraz soli i łyżki oleju. Sposób wyrabiania ciasta nie różni się od metod stosowanych przy pieczeniu klasycznej pizzy.
Potrzebujemy również składników do farszu. Najczęściej tworzą go pieczarki połączone z czerwoną papryką, cebulą, pikantną kiełbasą, koncentratem pomidorowym, startym serem oraz wysuszonym oregano. Oprócz wymienionych składników możemy oczywiście wykorzystać inne dodatki, które wzbogacą smak pizzy calzone.
W jaki sposób przygotować potrawę?
Na początku musimy wyrobić ciasto. W tym celu łączymy drożdże w letniej wodzie z dodatkiem kilku łyżek mąki i zostawiamy do aktywacji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto na stolnicy. Odstawiamy je na 10 minut do lodówki i po tym czasie przechowujemy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie przechodzimy do przygotowania dodatków. Pieczarki, paprykę oraz cebulkę kroimy w paski, a kiełbasę w cienkie plastry. Składniki należy następnie podsmażyć i doprawić suszonym oregano. Później wylewamy na patelnię koncentrat pomidorowy połączony z cukrem i solą.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na pół i formujemy cienki placek. Smarujemy połowę pizzy sosem pomidorowym, a następnie wykładamy tu zmieszane dodatki i posypujemy startym serem. Pustą połówką ciasta nakrywamy dodatki składając placek na kształt półksiężyca. Po zwinięciu brzegów możemy piec pizzę w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez 25 minut.