Jak zrobić calzone?

Jak zrobić calzone? Kilka cennych porad dotyczących przygotowania tej potrawy

PizzaBabilon

Smak pizzy ubogaca naszą kuchnię już od wielu lat. Ta uniwersalna potrawa zdobyła uznanie zarówno wśród amatorów tradycyjnej włoskiej kuchni, jak i osób, które lubią eksperymentować z dodatkami. Słysząc słowo pizza od razu na myśl przychodzi nam cienki okrągły placek posmarowany czerwonym sosem z innymi składnikami na wierzchu. Jest jednak inna specyficzna odmiana zwana calzone. Jak przygotować taką potrawę?

Czym jest calzone?

To pizza w kształcie dużego pieroga z farszem umieszczonym wewnątrz ciasta. Kształt wynika z połączenia pomysłu na pizzę i focaccię. Bardzo często ciasto na calzone ma identyczny skład jak tradycyjna pizza. Wewnątrz smakowitego pieroga znajduje się farsz, w którym najczęściej występuje mozzarella, szynka oraz pieczarki.

Calzone wywodzi się z Apulii leżącego niedaleko Neapolu. To smaczna włoska potrawa, która jest jednocześnie bardzo pożywna. Najczęściej pizzę je się nożem i widelcem, odkrawając poszczególne kęsy. Konsumpcja smacznego pieroga z farszem jest dużo bardziej komfortowa, a dzięki zawinięciu składników do środka ciasto dłużej utrzymuje odpowiednią temperaturę.

Jakich składników potrzeba do przygotowania pizzy calzone?

Tę smaczną potrawę możemy upiec również w domowych warunkach. Do tego będziemy potrzebowali kilku składników… Standardowo ciasto wykonuje się z mąki wody, dodatku drożdży oraz soli i łyżki oleju. Sposób wyrabiania ciasta nie różni się od metod stosowanych przy pieczeniu klasycznej pizzy.

Potrzebujemy również składników do farszu. Najczęściej tworzą go pieczarki połączone z czerwoną papryką, cebulą, pikantną kiełbasą, koncentratem pomidorowym, startym serem oraz wysuszonym oregano. Oprócz wymienionych składników możemy oczywiście wykorzystać inne dodatki, które wzbogacą smak pizzy calzone.

W jaki sposób przygotować potrawę?

Na początku musimy wyrobić ciasto. W tym celu łączymy drożdże w letniej wodzie z dodatkiem kilku łyżek mąki i zostawiamy do aktywacji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto na stolnicy. Odstawiamy je na 10 minut do lodówki i po tym czasie przechowujemy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Następnie przechodzimy do przygotowania dodatków. Pieczarki, paprykę oraz cebulkę kroimy w paski, a kiełbasę w cienkie plastry. Składniki należy następnie podsmażyć i doprawić suszonym oregano. Później wylewamy na patelnię koncentrat pomidorowy połączony z cukrem i solą.

Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na pół i formujemy cienki placek. Smarujemy połowę pizzy sosem pomidorowym, a następnie wykładamy tu zmieszane dodatki i posypujemy startym serem. Pustą połówką ciasta nakrywamy dodatki składając placek na kształt półksiężyca. Po zwinięciu brzegów możemy piec pizzę w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez 25 minut.

Podziel się z innymi: