Jak wygląda pizza margarita

Jak wygląda pizza margarita? Kilka słów o tej słynnej potrawie

PizzaBabilon

Wielu gości pizzerii często stawia na ciasto z bardzo rozbudowanymi dodatkami. Wychodzimy z założenia, że im bardziej rozbudowany opis potrawy, tym musi być ona smaczniejsza. Często przy tym zapominamy, że czasem najlepsze są stosunkowo proste rozwiązania. Nie bez powodu najsłynniejsza pizza świata, czyli Margarita zawiera tylko 2 lub trzy dodatki. Skąd pochodzi ten wariant? I za co właściwie tak go lubimy?

Gdzie powstała najpopularniejsza pizza?

Istnieją dwie historie, dotyczące powstania tego ponadczasowego wariantu. Pierwsza nawiązuje do królowej Włoch Margherity di Savoia, która w 1889 roku razem z mężem spędzała wakacje w Neapolu. W tym czasie kobieta chciała spróbować pizzy i zleciła jej przygotowanie najsłynniejszemu piekarzowi w okolicy ? Raffaele Esposito. Ten postanowił upiec ciasto z pomidorami, serem mozzarellą oraz bazylią. Dobór składników nie był przypadkowy, ponieważ miał symbolizować barwy flagi włoskiej. Podobno kucharz nazwał danie imieniem królowej na jej cześć.

Druga legenda głosi, że pizzę wypiekano już wcześniej, nawet 40 lat przed przybyciem królewskiej pary do Neapolu. Miejscowi mieli wypiekać tu danie z pomidorami, bazylią i mozzarellą. Ser krojono w specjalne cienkie paski i układano na wzór kwiatu. Wygląd pizzy jednoznacznie kojarzył się ze stokrotką, którą w języku włoskim również określa się jako margherita.

Dużo smaku, choć mało składników

Choć zestaw składników na popularnym cieście wydaje się nieco ubogi, pizza odznacza się wyjątkowym smakiem. Chrupiące ciasto ze słodko kwaśnym smakiem pomidorów i lekko tłustą mozzarellą to idealne połączenie. A dodatek bazylii sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Pizza Margarita może być również sycąca i dostarczyć wielu cennych składników.

Ser mozzarella jest cenną skarbnicą wapnia. W tym produkcie znajduje się go nawet 5 razy więcej niż w zwykłym twarogu. Pomidory lub sos pomidorowy są doskonałym źródłem błonnika oraz likopenu, który korzystnie wpływa na prace układu trawiennego i ma właściwości przeciwnowotworowe. A smaczne ciasto dostarcza sporej ilości węglowodanów, które są niezbędne do przeprowadzenia szeregu procesów w organizmie.

Jak przygotować klasyczną margaritę?

Najpierw musimy przygotować ciasto na pizzę. W tym celu rozpuszczamy 25 g świeżych drożdży w 150 ml ciepłej wody z cukrem i dwoma łyżkami mąki. Odstawiamy składniki na kilka minut w ciepłe miejsce i przesiewamy pozostałą część mąki do miski, dodając sól. Następnie łączymy składniki, dodajemy odrobinę oliwy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Odstawiamy je do wyrośnięcia na półtorej godziny i po tym czasie możemy je wałkować na cienki placek.

Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni. Na świeże ciasto nakładamy sos pomidorowy, a następnie posypujemy startą mozzarellą. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do pieca na 10 minut. Po upieczeniu dekorujemy Margaritę listkami bazylii i gotowe!

Podziel się z innymi: