Jak uratować twarde ciasto na pizzę

Jak uratować twarde ciasto na pizzę?

PizzaBabilon

Skład spodu do ulubionej przez wszystkich pizzy jest stosunkowo prosty – to przecież zwykła mąka woda, odrobina oleju i pokruszone drożdże. Choć na pierwszy rzut oka przygotowanie takiej potrawy nie powinno stanowić problemu, niektórzy mogą mieć kłopoty z wyrobieniem ciasta o odpowiedniej konsystencji. Co zrobić, żeby nie było ono zbyt twarde?

Jakość drożdży może mieć znaczenie

Te mikroorganizmy sprawiają, że nasze ciasto urośnie i stanie się bardziej puszyste. Jeżeli drożdże są stare, nie będą spełniać swojej funkcji w odpowiedni sposób co może przełożyć się na gorszą jakość pizzy. Po upieczeniu może ona mieć zbitą i twardą konsystencję. Dlatego przed rozpoczęciem przygotowania pizzy warto sprawdzić datę ważności drożdży.

Które produkty najlepiej wybrać? Na rynku dostępne są zarówno produkty w postaci suchej, instant, jak i świeże. Do przygotowania idealnego ciasta na pizzę będziemy mogli wykorzystać wszystkie rodzaje, choć trzeba pamiętać o właściwym przygotowaniu. Świeże drożdże są bardziej wymagające i przed rozrobieniem w cieście powinniśmy je ogrzać do temperatury pokojowej. Z kolei warianty typu instant można dosypywać bezpośrednio do mąki i pozostałych składników, bez wcześniejszego rozpuszczania w wodzie.

Źle wyrobione ciasto również będzie twarde

Ciasto musimy również wyrabiać w odpowiedni sposób. Podstawowym błędem, który sprawia, że będzie ono mniej puszyste jest dolewanie zbyt gorącej wody. Działanie temperatury może zabić część drożdży, przez co wzrost ciasta stanie się mniej efektywny. Dlatego do przygotowania pizzy najlepiej korzystać z letniej wody.

W trakcie wyrabiania musimy wykazać się cierpliwością. Zbyt intensywne ruchy rąk mogą sprawić, że będzie ono mniej elastyczne i twarde po upieczeniu. Pamiętajmy również, by nie przesadzić z ugniataniem. Jeśli odkryjemy, że ciasto ma sprężystą strukturę i nie przykleja się już do palców możemy uznać, że zostało już wyrobione.

Jak piec pizzę, by była chrupiąca?

Przed włożeniem ciasta do piekarnika musimy go odpowiednio rozgrzać. Najlepiej usunąć na ten czas z wnętrza urządzenia wszelkie dodatkowe blaszki, które mogłyby zakłócać termoobieg. Następnie powinniśmy ustawić najwyższą możliwą temperaturę i poczekać, aż piekarnik się rozgrzeje.

Jeśli chcemy zachować chrupiącą i lekką strukturę pizzy, nie powinniśmy przesadzać z dodatkami. Niektóre z nich, takie jak brokuły czy inne warzywa mogą zawierać duże ilości wody, która zmiękczy strukturę ciasta. Lepiej w tym przypadku trzymać się zasady “mniej znaczy lepiej” i postawić na pizzę z jednym lub dwoma dodatkami na wierzchu.

Podziel się z innymi: