Jak upiec pizzę idealną? Tajemnice tworzenia udanego dania

Jak upiec pizzę idealną? Tajemnice tworzenia udanego dania

PizzaBabilon

Pieczenie pizzy z pozoru wydaje się łatwe i nieskomplikowane, a jednak zaczynając karierę domowego pizzermana musimy pamiętać o kilku ważnych elementach, które mają wpływ na jakość i smak tego dania. Pizza neapolitańska, czy hawajska, a może pizza peperoni, czy wiejska ? to jest indywidualny wybór składników wieńczących całość. Podstawą jest stworzenie idealnego placka i dobranie dodatków w sposób zbalansowany. Pamiętać przy tym musimy, że więcej, nie znaczy lepiej!

Ciasto na pizzę, czyli jaką grubość i konsystencję musimy uzyskać na idealny placek?

Sekretem idealnej pizzy jest zdecydowanie jej baza, czyli ciasto drożdżowe. Pizza na cienkim cieście lub grubym, to kwestia osobistych upodobań, jednakże w obu przypadkach musi ono być doskonale wyrośnięte, a po upieczeniu miękkie w środku i chrupiące na brzegach. Efekt taki uzyskamy dzięki dobrej jakości mące pszennej typu 00, którą musimy przesiać przez sito. Do niej trzeba dodać równie wysokiej jakości drożdży i umiejętnie dodawać wody ugniatając ?ciastową? kulkę.

W rezultacie otrzymane ciasto musi poleżakować i odpowiednio wyrosnąć. Konsystencja placka drożdżowego przed upieczeniem uwarunkowana jest również od tego, czy dodamy odrobinę oliwy do ciasta. To szczegół, który nie powinien nam umknąć, tak samo jak dodanie odrobiny soli.

Jak zrobić sos idealny?

Klasycznie pizzę pokrywa sos pomidorowy, a ten warto przygotować już na etapie, kiedy ciasto rośnie. Ze względu na to, że sos jest położony na cieście, stanowi on łącznik smaku, a także jego nośnik. Nie może w nim wiec zabraknąć ziół, oliwy, odrobiny cukru oraz czosnku. Wyjątkowy smak sosu uzyskamy z pomidorów świeżych i doskonałej jakości.

Sos powoli podgrzewamy łącząc składniki w jednolita masę, a następnie studzimy. Gdy placek jest już uformowany rozsmarowujemy na nim ostygnięty sos i dopiero teraz układamy dodatki.

Jak dobrać dodatki, by pizza była doskonała?

Doskonała pizza zawiera ograniczoną ilość składników położonych na wierzchu, przy nieograniczonej możliwości ich wyboru. Warto jednak pamiętać, że zbyt wiele dodatków może nie dać idealnego rezultatu, a przeciążona pizza będzie się łamać. Tu warto zastosować bardziej zasadę minimalizmu przy zmaksymalizowaniu oryginalnych smaków różnych składników. Kilka elementów dodatkowych, które się idealnie ze sobą łączą wystarczy, a w efekcie nasze kubki smakowe otrzymają niepowtarzalne doznania smakowe.

Pizza z naszej pizzerii Babilon jest doskonałym przykładem tworzenia idealnego ciasta i umiejętnego komponowania dodatków. Najistotniejszym naszym sekretem są składniki najwyższej jakości. Nasza pizza może Wam służyć za wzór do nauki i naśladowania.

Podziel się z innymi: