Choć wielu z nas woli delektować się smakiem pizzy w restauracjach, nie zawsze możemy sobie pozwolić na taki wydatek. Zamiast tego możemy przygotować ciasto samemu. W domowych warunkach da się upiec pizzę o bardzo podobnych walorach smakowych. A jeśli mamy mniej czasu, możemy postawić na ciasto bez drożdży, które uformujemy w mgnieniu oka.
Pizza bez drożdży ? czy to jest możliwe?
W klasycznej wersji drożdże stanowią podstawowy składnik ciasta do pizzy. To dzięki nim staje się ono puszyste i nabiera sprężystości. Trzeba jednak pamiętać, że przygotowanie takiego spodu pizzy może potrwać znacznie dłużej. Oprócz standardowego wyrabiania musi ono wyrosnąć, co trwa z reguły do dwóch godzin.
Jeśli nie dysponujemy tak dużą ilością czasu, możemy zrezygnować z drożdży. Co prawda w takim przypadku pizza będzie mieć nieco inną konsystencję i może stracić na chrupkości, jednak z pewnością nie będzie odbiegać smakiem od standardowej wersji potrawy.
Jak wyrobić ciasto bez drożdży?
Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować około 2,5 szklanki mąki, 1/3 szklanki wody, taką samą ilość oliwy z oliwek oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Standardowo ciasto wzbogaca się również szczyptą soli oraz dodatkiem ulubionych ziół, takich jak suszone oregano czy bazylia. Jeśli chcemy zyskać nieco bardziej wyrazisty aromat, możemy też sięgnąć po zioła prowansalskie.
Po skompletowaniu składników przystępujemy do ich mieszania. Zaczynamy od mąki i proszku do pieczenia, które łączymy za pomocą łyżki w większym naczyniu. Następnie stopniowo dolewamy wodę i oliwę, jednocześnie zagniatając ciasto. Wyrabiamy je do uzyskania jednolitej konsystencji, a później wałkujemy do uzyskania optymalnej grubości. Jeśli podczas ugniatania mamy wrażenie, że ciasto na pizzę jest zbyt suche, możemy dolać odrobinę zimnej wody, lub dorzucić jajko, które sprawi, że skórka pizzy przybierze bardziej pomarańczowy odcień.
Dobierz dodatki zgodnie z preferencjami
Po uformowaniu placka o odpowiedniej grubości możemy przystąpić do nakładania dodatków. Tu mamy szerokie pole do popisu, ponieważ to, co nałożymy na wierzch pizzy zależy wyłącznie od nas. Standardowo na początek rozsmarowujemy sos pomidorowy, który możemy wykonać samodzielnie, lub kupić gotowy produkt w sklepie.
Następnie wykładamy dodatki mięsne lub roślinne, pokrojone w plastry. Jeśli stawiamy na minimalną ilość składników, możemy upiększyć pizzę suszonymi ziołami i posypać ciasto pokruszoną mozzarellą. Pamiętajmy jednak, że im więcej dodatków wykorzystamy, tym więcej czasu będziemy musieli trzymać pizzę w piekarniku.