Jak rozciągnąć ciasto na pizzę

Jak rozciągnąć ciasto na pizzę? Poznaj kilka praktycznych wskazówek

PizzaBabilon

Upieczenie domowej pizzy wcale nie jest aż tak trudne, choć mniej doświadczeni mogą mieć pewne kłopoty. Pewnie nie raz widzieliśmy kucharzy, którzy w profesjonalnych lokalach przygotowują potrawę, kręcąc rozwałkowane ciasto w dłoniach. Aby dojść do takiej wprawy potrzeba lat doświadczeń, jeśli jednak chcemy upiec smaczną pizzę, wcale nie musimy tyle czekać. W dzisiejszym artykule podpowiemy, w jaki sposób przygotować spód do ulubionej potrawy.

Doprowadź ciasto do temperatury pokojowej

Przygotowując pizzę, możemy skorzystać z gotowego ciasta, dostępnego w sklepach. Najczęściej występuje ono w formie schłodzonej, która znacznie utrudnia formowanie placka o optymalnej grubości. Ze względu na obecność glutenu, czyli białka, które nadaje ciastu twardości  i elastyczności, podczas rozciągania będzie ono odskakiwać jak guma.

Rozwiązaniem jest pozostawienie ciasta przez co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie nam uformować spór pizzy o odpowiedniej grubości. W przypadku, gdy przygotowujemy ciasto samodzielnie, możemy oczywiście ten krok pominąć.

Co zrobić, by ciasto nie przyklejało się do blatu?

Jego konsystencja jest dość elastyczna, co wiąże się z ryzykiem przyklejania do nawierzchni blatu kuchennego. Aby tego uniknąć, podczas prac kuchennych często obsypujemy powierzchnię ciasta mąką. Taki zabieg może być skuteczny przy robieniu domowych pierogów lub innych potraw, jednak podczas przygotowania pizzy raczej nie jest wskazany. Zbyt duża ilość mąki niekorzystnie wpływa na konsystencję ciasta, sprawiając, że po upieczeniu może być ono zbyt twarde.

Jak inaczej radzić sobie z przyklejaniem podczas wyrabiania pizzy? Najlepszym sposobem będzie rozsmarowanie na blacie odrobiny oliwy z oliwek. Można również wetrzeć niewielką jej ilość w ręce. Dzięki temu wyrabianie ciasta nie będzie stanowić problemu, a przygotowana pizza zyska dodatkowy złoty odcień na skórce.

W jaki sposób rozciągnąć ciasto?

Przed rozpoczęciem wyrabiania placka, warto lekko rozgnieść ciasto. Wstępnie formujemy w ten sposób jego kształt, dzięki czemu dalsze rozciąganie pizzy będzie znacznie prostsze. Wystarczy kilka razy mocno poklepać przygotowaną kulkę do momentu, aż ulegnie ona delikatnemu spłaszczeniu.

Do formowania ciasta na pizzę nie powinniśmy stosować wałka. Użycie tego przyboru kuchennego może ułatwić zadanie, jednak często wywołuje powstawanie pęcherzyków powietrza oraz przyczynia się do utworzenia chropowatej tekstury. Ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Wystarczy trzymać dłonie blisko siebie i delikatnie rozciągać spód pizzy do momentu, aż zyska równomierną grubość na całej powierzchni.

Podziel się z innymi: