Jak piec pizzę w piekarniku. Z termoobiegiem czy bez?

Jak piec pizzę w piekarniku? Z termoobiegiem czy bez?

PizzaBabilon

W domowych warunkach również można przygotować smaczną pizzę, choć tu mamy nieco bardziej ograniczone możliwości. Klasyczny piekarnik nie jest w stanie osiągnąć temperatury podobnej do tej z pieca pizzerii, choć nie stanowi to aż tak dużej przeszkody. Specyfika przygotowania ciasta w domowych warunkach jest jednak nieco inna i warto tu zastosować kilka cennych wskazówek…

W domu nie mamy profesjonalnego pieca

W renomowanej pizzerii w Krakowie, ale nie tylko tu, najczęściej ciasto piecze się w specjalnie przygotowanym piecu opalanym drewnem. Osiąga on temperaturę około 500°C. W takich warunkach klasyczną margaritę wystarczy trzymać przez 90 sekund, aby otrzymać pożądaną konsystencję ciasta i chrupką skórkę. Niestety domowe piekarniki najczęściej umożliwiają obróbkę termiczną przy temperaturze maksymalnej 22°C.

Nie oznacza to jednak, że pizzy nie da się przygotować. Wystarczy wydłużyć czas pieczenia i dostosować go do charakteru potrawy. Pizza z licznymi dodatkami na grubym cieście musi być dłużej trzymana w piekarniku, by osiągnęła wymaganą konsystencję. Do pieczenia warto też wykorzystać kamień, który efektywniej rozprowadzi ciepło po całej powierzchni ciasta.

Jakie parametry zastosować podczas pieczenia pizzy?

Przed pieczeniem ciasta musimy wyjąć wszystkie niepotrzebne dodatki. W piekarniku powinna zostać wyłącznie blacha lub kamień, na którym będziemy przygotowywać pizzę. Najlepiej umieścić podstawkę na najniższym piętrze. W trakcie pieczenia możemy zastosować grzanie góra/dół lub termoobieg. Pamiętajmy o tym, by przed włożeniem ciasta dobrze rozgrzać piekarnik z włożoną blachą.

Temperatura w trakcie pieczenia powinna wynosić 220°C. Po osiągnięciu tego parametru delikatnie wkładamy pizzę do środka i zostawiamy na 10-20 minut. Cienkie ciasto powinniśmy piec w krótszym czasie, z kolei pizza na grubym spodzie z dodatkami będzie musiała dłużej leżeć w piekarniku.

O czym pamiętać, korzystając z termoobiegu?

To jedna z podstawowych funkcji, która dostępna jest w każdym piekarniku. Termoobieg działa w ten sposób, że ciepłe powietrze jest rozprowadzane po całej przestrzeni wewnątrz piekarnika. W kontekście pieczenia pizzy może to mieć spore znaczenie, ponieważ umożliwia przygotowanie idealnie chrupiącego ciasta na całej jego powierzchni. Przy stosowaniu funkcji z termoobiegiem warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Przede wszystkim tu musimy ustawić nieco niższą temperaturę niż wskazuje przepis. Funkcja termoobiegu działa znacznie efektywniej niż pieczenie góra-dół, przez co przy zbyt dużej ilości ciepła nasze ciasto mogłoby ulec przypaleniu. Przy termoobiegu, wilgotność jest znacznie niższa, co może wysuszyć ciasto. Dlatego powinniśmy pamiętać o właściwym doborze składników zawierających wodę, takich jak sos pomidorowy czy mozzarella.

Podziel się z innymi: