Jak odgrzać pizzę w piekarniku

Jak odgrzać pizzę w piekarniku, na patelni lub w mikrofali?

PizzaBabilon

Pizza jest bardzo kalorycznym daniem, dlatego często mamy kłopot ze zjedzeniem jej całej na raz. Decydujemy się wtedy na przechowanie kilku kawałków i późniejsze odgrzanie. Niestety, czynność wcale nie jest tak prosta, jak się wydaje, a samo umieszczenie ciasta na patelni czy w piekarniku może nie wystarczyć. Co zrobić, by podgrzać ulubione danie i nie zmienić jego konsystencji?

Jak odgrzać pizzę na patelni?

Ten sposób jest najprostszy i najpopularniejszy. Do odgrzania potrawy wystarczy nam patelnia, kuchenka gazowa lub elektryczna oraz kawałek folii aluminiowej. Przed podgrzewaniem pizzy musimy ustawić ogień na mały lub średni płomień i rozgrzać patelnię. Następnie układamy na niej ciasto i przykrywamy folią aluminiową. Należy dokładnie zakryć kawałek pizzy, jednak nie dociskać przesadnie folii do ciasta. Następnie podgrzewamy je przez około 4-5 minut.

Dlaczego warto podgrzewać ciasto z folią aluminiową? Taki zabieg sprawi, że będzie mieć ono chrupką konsystencję oraz odpowiednią wilgotność. Folia nałożona na pizzy będzie zatrzymywać ciepło oraz wilgoć unoszącą się ze spodu ciasta co sprawi, że górna część będzie ciepła i bardziej gąbczasta. Jednocześnie dość luźne przykrycie pomoże odprowadzić nadmiar wody, dzięki czemu pizza nie będzie gumowata.

Możemy wykorzystać również mikrofalę

Kuchenka mikrofalowa znacznie przyspieszy proces odgrzewania ciasta. Trzeba jednak zastosować pewien trik, dzięki, któremu będzie ono mieć odpowiednią konsystencję. Jeśli standardowo włożymy kawałek pizzy do mikrofali i podgrzejemy go, może on bardzo stwardnieć i nie nadawać się do spożycia. Wynika to ze zbyt dużej mocy pracy mikrofali, która doprowadza do szybkiego odparowania wody z ciasta.

Aby tego uniknąć, wystarczy razem z ciastem wstawić do urządzenia szklankę wody. W trakcie podgrzewania ograniczymy w ten sposób jej ucieczkę z pizzy i stworzymy wilgotne środowisko. Ciasto powinniśmy podgrzać przez 30 sekund, a następnie sprawdzić, czy przybrało ono właściwą konsystencję. Jeśli nie, zabieg powtarzamy do skutku.

Wykorzystaj piekarnik do pogrzania ciasta

Do zwiększenia temperatury ciasta możemy wykorzystać standardową blaszkę. W  tym celu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni przez około 15-20 minut. Następnie układamy ciasto na podstawce i trzymamy w piekarniku przez około 8-10 minut. Przed włożeniem naszej pizzy warto zdjąć z niego świeże składniki, takie jak rukola czy inne warzywa, ponieważ mogą one zeschnąć się w trakcie podgrzewania.

Pizzę można rozgrzać wykorzystując także kamień, choć takie rozwiązanie będzie bardziej czasochłonne. Przed rozpoczęciem prac musimy rozgrzać podstawkę, co najczęściej trwa około pół godziny. Kamień nagrzewamy w temperaturze 180 stopni, a następnie kładziemy na nim pizzę i pieczemy przez około 5 minut. Warto w tym czasie obserwować zachowanie ciasta, ponieważ faktyczny czas podgrzania może zależeć od mocy piekarnika.

Podziel się z innymi: