Jak jeść pizzę w restauracji - savoir vivre

Jak jeść pizzę w restauracji? Podstawowe zasady savoir vivre

PizzaBabilon

Bez smaku pizzy wielu nie może się obejść. Chrupiące ciasto z dodatkami może stanowić świetną alternatywę pełnowartościowego posiłku. Czasem jednak, będąc w renomowanej restauracji możemy mieć wątpliwości, dotyczące sposobu jedzenia ulubionej potrawy. Czy są jakieś zasady Savoir Vivre, które mogłyby nam pomóc?

W restauracji lepiej użyć noża i widelca

Pizza najczęściej spotykana jest w lokalach typu fast-food, gdzie można pozwolić sobie na jedzenie ciasta bez sztućców. Jednak gdy trafimy do ekskluzywnego lokalu, dobrze jest skorzystać z noża i widelca. W ten sposób okazujemy szacunek pracownikom i nie narazimy się na zniesmaczone spojrzenia innych klientów przebywających w lokalu. Jedzenie pizzy za pomocą sztućców ułatwi konsumpcję i zapobiegnie ubrudzeniu palców oraz twarzy.

Sztućce powinniśmy trzymać w odpowiedni sposób, to znaczy w prawej ręce nóż, którym odkrawamy kęsy a w lewej widelec. Dobrze jest kroić odpowiedniej wielkości kawałki, które z łatwością włożymy do ust, nie brudząc się przy tym. Gdy skończymy jeść, ustawiamy sztućce równolegle na talerzu. Jeśli potrzebujemy chwili przerwy, krzyżujemy nóż i widelec, co sygnalizuje kelnerowi, że jeszcze nie skończyliśmy obiadu.

Włosi mają luźniejsze podejście do jedzenia pizzy

W tym kraju pizzę najczęściej spożywa się rękami, choć od tej reguły są pewne wyjątki. Jeśli potrawa została zaserwowana w jednym kawałku na talerzu, bardziej wskazane jest użycie noża i widelca. Z kolei, gdy ciasto jest pokrojone na trójkątne fragmenty, Włosi najczęściej używają wyłącznie rąk. Zdaniem smakoszy pizza smakuje najlepiej, gdy kawałek jest zgięty do środka i trzymany w najszerszym miejscu. W niektórych lokalach doceniane jest również oblizanie palców, czym dajemy sygnał kucharzowi, że potrawa nam bardzo smakowała.

Jak jeść pizzę? Kilka dodatkowych porad

Wspomniane wcześniej składanie kawałka pizzy na pół przed zjedzeniem pomoże nam również zachować czystość. Ulubiona potrawa zawiera szereg wodnistych i ciągnących się dodatków, które trudno utrzymać na powierzchni ciasta. Dlatego zgięcie kawałka ułatwi konsumpcję i zapobiegnie ubrudzeniu się.

Włosi zalecają spożycie potrawy bez jakichkolwiek dodatków. W kraju pizzy dodawanie ketchupu czy sosu czosnkowego jest niedopuszczalne i może spotkać się z niezrozumieniem. Tradycyjna potrawa ma unikalny smak, którego nie powinno się wzbogacać na własną rękę. A co zrobić, gdy nie lubimy suchych końcówek do pizzy? Możemy je bez wyrzutów sumienia zostawić na talerzu. Kucharz z pewnością nie odbierze tego negatywnie.

Podziel się z innymi: