Jak jeść pizzę neapolitańską?

Jak jeść pizzę neapolitańską?

PizzaBabilon

Z reguły każdy ma swój indywidualny styl jedzenia pizzy. Jedni do tego celu używają sztućców, inni jedzą popularne ciasto palcami, jeszcze inni kroją je na mniejsze kawałki i łączą ze sobą. Przy standardowej pizzy nie ma ograniczeń, są jednak takie jej warianty, które powinno się jeść zgodnie z przyjętymi zasadami. Przykładem może być pizza neapolitańska. Czym charakteryzuje się to danie? I jak powinno się je jeść?

Specyficzna odmiana pizzy z serca Włoch

To potrawa, która wytwarzana jest według ściśle określonej receptury i wyłącznie z oryginalnych składników. Do przygotowania pizzy neapolitańskiej stosowane są między innymi:

  • pomidory San Marzano rosnące na wulkanicznych polach nieopodal Wezuwiusza,
  • ser fior di latte z mleka krów wypasanych w Kampanii i Lazio,
  • mąka typu 00.

Specyficzne są również warunki przygotowania pizzy. Ciasto musi mieć grubość nie większą niż 3 mm. Pizzę neapolitańską piecze się przez 60-90 sekund przy temperaturze około 430 stopni. Gotowe ciasto powinno być chrupiące, a w środku cienkie i wilgotne.

Nie każda pizzeria może przygotować to nietypowe danie. Tzw. Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej ściśle pilnuje przestrzegania receptury i ustalonych standardów. To ona udziela też restauratorom specjalny certyfikat uprawniający do serwowania pizzy neapolitańskiej.

Pizza w okrojonej wersji wariantów

W przeciwieństwie do standardowych potraw, danie neapolitańskie serwowane jest w trzech odmianach:

  • Margherita – zawierająca sos z pomidorów San Marzano, mozarellę fior di late, oliwę, bazylię i parmezan,
  • Marinara – w której oprócz sosu z pomidorów, bazylii i oliwy występuje także oregano oraz czosnek,
  • Bianca – pizza zawierająca mozarellię fior di latte, oliwę i parmezan.

Oczywiście niektóre pizzerie umożliwiają dołączenie kilku innych dodatków, muszą to być jednak składniki typowe dla kuchni włoskiej. Jednak prawdziwa pizza neapolitańska nie powinna mieć żadnych innych dodatków.

Jak się je taką pizzę?

W przeciwieństwie do standardowej potrawy, pizzy neapolitańskiej nie kroi się w trójkąty. We włoskich miastach najczęściej ciasto je się przy pomocy sztućców, lub samodzielnie wykrawa się kawałki i składa jak kanapkę, jedząc rękami.

Konsumpcję potrawy należy zacząć od środka i stopniowo przesuwać się w kierunku fragmentów na krawędzi ciasta. Te powinno się zjeść na końcu, maczając je w pozostałościach oliwy i sosu z talerza. Taki styl jedzenia ma logiczne uzasadnienie – ze względu na niewielką grubość ciasta i jednocześnie zastosowanie składników płynnych, standardowe cięcie pizzy na kawałki może skutkować utratą smaku.

Podziel się z innymi: