Nie ma chyba osoby, która w swoim życiu nie spróbowałaby chociażby kawałka pizzy. Ten wywodzący się z Neapolu kawałek ciasta z dodatkami już na stałe wszedł do naszej kultury. Każdy człowiek ma swoje własne gusta, o których się nie dyskutuje, ale warto dowiedzieć się, które sosy pasują do poszczególnych rodzajów pizzy. Czy najlepszy okaże się sos pomidorowy, czosnkowy, czy może wzorem włoskich tradycji odpuścić sobie wszystkie dodatki i skusić się na skorzystanie z oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.
Wybór odpowiedniego sosu do pizzy
Oprócz standardowo oferowanych sosów, jak pomidorowy czy czosnkowy, możemy także skorzystać z innych, mniej popularnych rodzajów sosów. Wybór tego właściwego powinien zależeć przede wszystkim od kompozycji składników umieszczonych na naszej pizzy. Istotna jest także jakość sosu. Możemy być pewni, że ten przyrządzany z taniego koncentratu pomidorowego i zasypany oregano i bazylią, nie tyle nie poprawi smaku pizzy, ale może go nawet całkowicie zepsuć.
Sos pomidorowy – Standardowy rodzaj sosu oferowanego w pizzeriach. Ten najlepszy powinien być przyrządzany z wysokiej jakości pomidorów, wzbogaconych delikatnie czosnkiem, cebulą, pieprzem i solą, a także oliwą z oliwek i świeżymi ziołami. Sos pomidorowy idealnie podkreśli smak większości pizz, zwłaszcza tych, na których znajduje się dużo warzyw, ale lepiej unikać go, gdy zamawiamy pizzę z dodatkiem egzotycznych owoców.
Sos meksykański – Sos meksykański to nic innego jak nieco bardziej gęsty sos pomidorowy, w którym znajdziemy także paprykę. Jest on zdecydowanie bardziej ostry od klasycznego, więc jego wybór powinien zależeć od indywidualnych preferencji każdego człowieka. Sprawdzi się na większości rodzajów pizz, w szczególności tych, w których znajdziemy dużą ilość dodatków mięsnych, kukurydzę i fasolę.
Sos czosnkowy – Sos czosnkowy jet niezwykle popularny w Polsce. Bardzo prosto przygotować go samemu. Nadaje on pizzy lekko ostry, oryginalny smak. Nadaje się do większości rodzajów pizz.
Sos barbecue – Sos barbecue idealnie komponuje się z mięsem. Z tego powodu najlepiej wybierać go do pizz, na których znajduje się dużo mięsnych składników. Niezbyt dobrze natomiast komponuje się z pizzami wegetariańskimi.
Sos tysiąca wysp – Delikatny, majonezowy sos. Jego łagodny smak podkreśli walory pizz z egzotycznymi dodatkami, ale równie dobrze można go stosować także do mięsnych i wegetariańskich placków.
Sos pesto – Sos pesto zrobiony jest ze świeżych ziół (głównie bazylii) i oliwy z oliwek. Pesto jest bardzo tłuste, dlatego lepiej wykorzystywać go do lżejszych pizz, gdyż te mięsne i tłuste mogłyby znacząco ucierpieć na smaku.