Pizza jest najsłynniejszym daniem kuchni włoskiej. Swoją międzynarodową popularność zawdzięcza łatwości w przygotowaniu i niesamowitemu smakowi. Możemy położyć na niej niemal każdy produkt, a danie zawsze będzie smaczne. Jednak tradycyjna włoska pizza składa się z małej ilości składników, powinna być prosta i lekka. Sprawdźmy, jakie są najpopularniejsze i uniwersalne dodatki do lekkostrawnej pizzy.
Warzywne
Warzywa są najzdrowszym wyborem. Niezależnie czy mówimy o brokule, rukoli, papryce czy nawet cebuli, to zawsze jest dobry pomysł. Pizza z takimi dodatkami smakuje i wygląda fantastycznie, a przy tym jest bardzo zdrowa i pożywna. Uważajmy jednak na oliwki – są one kaloryczne i nie powinniśmy z nimi przesadzać.
Wybierzmy odpowiedni składnik mięsny
Myśląc o sycącej pizzy, pierwsze co przychodzi nam do głowy to salami i bekon. Są one jednak ciężkostrawne i zawierają bardzo dużo kalorii, więc postarajmy się wybrać zdrowszą alternatywę. Idealny może być kurczak lub tuńczyk. Zawierają one o wiele mniej kalorii, a na najsłynniejszym włoskim daniu smakują o niebo lepiej niż ich cięższe odpowiedniki.
Nie zapomnijmy o odpowiednich przyprawach
Nieodłącznym składnikiem każdej pizzy jest mieszanka przypraw. Sos i ciasto bez obaw doprawić możemy oregano i bazylią – wzmocni to smak naszego dania. Po upieczeniu potrawy możemy dodatkowo udekorować ją roszpunką lub rukolą, doda jej to ładnego wyglądu, walorów smakowych, i przy tym będzie zdrowsza.
Zadbajmy o odpowiedni ser
Przygotowując pizzę najczęściej kładziemy na nią ser żółty, często używamy również gotowych mieszanek, przeznaczonych według opakowania ?na pizzę?. Są one bardzo kaloryczne i z pewnością powinniśmy ich unikać, jeśli planujemy stworzyć danie zdrowe i lekkie. O wiele zdrowszym wyborem będzie mozzarella, zawierająca mniej kalorii i tłuszczu. Jeśli chcemy, żeby nasze danie było jeszcze zdrowsze, użyjmy sera koziego. Jednak nie każdemu pasuje ten nietypowy smak.
Minimalizm kluczem do dobrej pizzy
Na najsłynniejszej włoskiej potrawie powinna znajdować się garstka składników. Ich za duża ilość spowoduje, że większość nie będzie wyczuwalna. Wybranie kilku, ale za to kontrastujących ze sobą smakowo dodatków sprawi, że danie będzie smakowało o wiele lepiej. Jeśli zdecydujemy się wykorzystać produkty lekkie i zdrowe, to oprócz niepowtarzalnego smaku zyskamy lekkostrawny i korzystny dla nas posiłek.