Ilość składników na pizzy – czy zawsze więcej oznacza lepiej

Włoska pizza to posiłek, który może być niezwykle wyrafinowany. Czy chodzi tylko o ilość składników? Niekoniecznie. Zapoznaj się z tajnikami pysznej kuchni w stylu słonecznej Italii!

Aromatyczna pizza klasyczna

Prawdziwa włoska pizza to placek drożdżowy, często cienki i dobrze wypieczony. Chrupiące ciasto stanowi bazę dla składników sprawdzonego pochodzenia. Włoskie salami o różnym stopniu pikantności, mozzarella, szynka crudo lub parmeńska, dodatek parmezanu, bazylii i smakowity sos pomidorowy – to tylko część składników używanych do tworzenia tych kulinarnych arcydzieł. Tyle wystarczy, aby wydobyć aromat zastosowanych przypraw, serów i dodatków mięsnych.

Klasyczna margherita to danie, od którego wszystko się zaczęło. Pierwsza receptura została opracowana w Neapolu. Kolejno pojawiły się propozycje coraz bardziej urozmaicone. Pizza stała się domeną punktów gastronomicznych nie tylko we Włoszech, ale także na całym świecie. Powstały opcje dostosowane do potrzeb smakoszy regionalnych. Dostępne są także coraz bardziej unikalne połączenia, a szefowie kuchni podążają za trendami przełamywania smaków. Nie znaczy to wcale, że więcej znaczy lepiej. Chodzi przede wszystkim o jakość składników i ich kompozycję.

Idealna kompozycja składników

W dobrej pizzerii znaleźć można niezwykle różnorodne propozycje. Każda pizza to zestawienie dobranych składników, które pozwala na wydobycie konkretnego aromatu. Połączenie produktów, które ze sobą nie współgrają skutkuje zniszczeniem smaku. Podobny efekt uzyskujemy stosując zbyt dużą liczbę różnorodnych składników. Danie bez wyrazu nie jest dobrym wyborem. Dlatego warto postawić przede wszystkim na zrównoważony dobór komponentów.

Pizza z dodatkiem słodkich owoców, szynki, sera owczego, sosu pomidorowego i śmietankowego to przykład idealnej receptury. Do jej wyrobu nie używa się wcale dużej liczby składników. Kolejną propozycją są pizze o ostrym aromacie. Aby taki smak uzyskać wystarczy użyć odpowiedniego salami, papryczki, sosu z dodatkiem chilli i sera dla równowagi. Liczy się więc wyrazisty smak i wykwintność. Dotyczy to również pizzy w typie regionalnym. Często wybierane są oscypki, jakościowa kiełbasa, ogórki kiszone. Połączenie tych kilku aromatycznych produktów tworzy przepyszną całość.

Miłośnicy pizzy kochają eksperymenty. Wykwalifikowani pizzerzy tworzą coraz bardziej zachwycające kompozycje. Nie chodzi tu jednak o ilość, lecz jakość! Nie bez powodu klasyczne propozycje są tak uwielbiane. Warto skosztować także pizzy złożonej z kilku ciekawych, dobrze dobranych składników.

 

 

Podziel się z innymi: