Ile kosztuje profesjonalny piec do pizzy

Ile kosztuje profesjonalny piec do pizzy?

PizzaBabilon

Dlaczego pizza z profesjonalnego lokalu gastronomicznego smakuje tak dobrze? Prawdopodobnie zależy to od odpowiedniej technologii przygotowania ciasta, umiejętnego doboru składników, czy właściwie dobranych przypraw podczas przygotowania sosu pomidorowego. Ale chrupkość i idealna konsystencja aromatycznego ciasta wynika przede wszystkim ze stosowania odpowiedniego pieca. Ile kosztuje taki sprzęt?

Na rynku znajdziemy różne rodzaje pieców

Najprostszy podział urządzeń uwzględnia sposób zasilania. Producenci oferują piece elektryczne, gazowe, oraz tradycyjne systemy opalane drewnem. W prawdziwej włoskiej pizzerii z pewnością znaleźć można ten ostatni wariant – koneserzy pizzy z pewnością potwierdzą, że ciasto upieczone w ten sposób smakować będzie najlepiej.

Pod względem rozmiarów najczęściej spotykamy piece jedno, dwu i trzykomorowe. Pierwszy rodzaj jest stosunkowo tani, choć jednocześnie gwarantuje mniejszą wydajność wypieku. Najczęściej spotyka się takie systemy w mniejszych lokalach gastronomicznych. Systemy dwu i trzykomorowe umożliwiają jednoczesne pieczenie wielu ciast, będą zatem bardziej pożądane w rozbudowanej pizzerii.

Piec kamienny – tradycyjny i praktyczny

W elektrycznym lub gazowym piecu można oczywiście przygotować smaczną pizzę. Jednak osoby zarządzające profesjonalną pizzerią z pewnością wiedzą, że wyjątkowy smak i aromat potrawy można uzyskać tradycyjnymi metodami. Dlatego właśnie wiele lokali gastronomicznych decyduje się na budowę kamiennego pieca. Nie tylko pomaga on upiec idealne ciasto, lecz jednocześnie przyczynia się do utworzenia prawdziwie włoskiego klimatu lokalu.

Kamienne piece mają szereg zalet. Odpowiednio zaprojektowane systemy długo utrzymują wysoką temperaturę i umożliwią przygotowanie pizzy oraz innych włoskich potraw. Piec kamienny stawia się od podstaw, co pozwala dopasować jego wielkość do gabarytów lokalu. Choć inwestycja w taki system wypieku pizzy może być kosztowna, z pewnością zdobędzie uznanie wśród klientów lokalu.

Ile kosztuje profesjonalny piec do pizzy?

Jak w każdym przypadku, cena będzie zależeć od kilku czynników. Z reguły głównym wyznacznikiem jest wielkość pieca – za systemy dwu i trzykomorowe z pewnością zapłacimy znacznie więcej. Przyjęło się także, że systemy zasilane prądem elektrycznym oraz gazem są nieco tańsze, choć mają przy tym bardziej ograniczone możliwości.

Przygotowanie jednokomorowego pieca kamiennego wiąże się z wydatkiem około kilkunastu tysięcy złotych. Z kolei wykonanie profesjonalnego pieca opalanego drewnem może wynieść nawet 100 tysięcy złotych. Wiele zależy od tego, jakich materiałów użyjemy do budowy takiego systemu.

Podziel się z innymi: