Jak przygotować pizzę studencką

Ile kalorii ma pizza studencka? Sprawdź jak przygotować taką potrawę

PizzaBabilon

Smaczną pizzą nikt nie pogardzi, choć potrawa nie ma zbyt dobrej reputacji wśród dietetyków. Faktycznie ulubiony przez wszystkich kawałek chrupiącego ciasta z dodatkami może dostarczyć sporo kalorii. Jednak przy zachowaniu odpowiedniego umiaru można od czasu do czasu pozwolić sobie na pizzę studencką. Można też zrobić ją samemu w domowych warunkach…

Danie kaloryczne – prawda czy mit?

Zła reputacja potrawy wynika przede wszystkim z dużej zawartości węglanów znajdujących się w aromatycznym cieście. Tworzony na bazie mąki pszennej spód faktycznie może dostarczyć do organizmu sporej dawki kalorii. Szacuje się, że pojedynczy kawałek pizzy Margherita zawiera ich nawet 230! Oczywiście dodatkowe składniki umieszczone na wierzchu często zwiększają tę liczbę, choć mają one dużo mniejsze znaczenie.

Po jednym kawałku pizzy co prawda jeszcze nikt nie przybrał na wadze, ale bardzo często spożywamy potrawę w większej ilości. To może już stanowić spory problem, szczególnie u osób, które prowadzą restrykcyjną dietę odchudzającą. Nie trzeba jednak w tym czasie rezygnować całkowicie z dania. Można na przykład zamówić mniejszą porcję, lub wybrać wariant z cienkim ciastem, które będzie zawierać mniejszą liczbę kalorii.

Pizza to nie tylko puste węglowodany

Pizza dostarcza również do organizmu szereg witamin, mikroelementów i innych substancji, które są nam niezbędne do normalnego funkcjonowania. Zawarty w sosie pomidorowym likopen doskonale wpływa na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, a ostatnie badania dowodzą, że związek pomaga również zwalczać nowotwory.

W smakowitym cieście nie brakuje też witamin, choć te zawarte są najczęściej w zastosowanych dodatkach. Mowa tu między innymi o witaminach z grupy B, które można znaleźć w serze żółtym oraz mozzarelli. Sos pomidorowy oprócz likopenu zawiera także witaminę A oraz potas. Z kolei stosowana przy pizzy studenckiej cebula to doskonałe źródło potasu chromu oraz witaminy C.

Jak przygotować pizzę studencką?

To szybki i prosty w przygotowaniu wariant, który z pewnością nasyci każdego. Do przygotowania pizzy studenckiej potrzebujemy klasycznych składników, takich jak mąka, drożdże, letnią wodę, odrobinę cukru i soli, a także 1 żółtko. Ciasto wyrabiamy łącząc wszystkie wymienione składniki. Przed rozpoczęciem mieszania, powinniśmy aktywować drożdże, czyli rozmieszać je w letniej wodzie z łyżką mąki i zostawić do pojawienia się charakterystycznej piany.

Po wyrośnięciu ciasta możemy układać na nim dodatki. W klasycznym wariancie studenckim występuje sos pomidorowy, ser żółty i mozzarella, a także szynka konserwowa oraz bazylia. Oczywiście zestaw dodatków możemy modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami. Po udekorowaniu ciasta rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy przygotowane ciasto na około 15 minut, aż jego skórka lekko się zarumieni.

Podziel się z innymi: