Ile kalorii ma pizza? O czym pamiętać, aby cieszyć się lekkim obiadem

Skąd pochodzi pizza? Tradycyjna potrawa po włosku

BabilonAdmin

Pizza to tak naprawdę prosta potrawa, której korzeni doszukamy się jeszcze w średniowieczu i to w różnych kulturach. Pizza wzięła się od łacińskiego “picea”, co oznacza placek mączny i tym właśnie jest to danie – plackiem mącznym z dodatkami.

Placki tego typu w różnych odsłonach można spotkać w historii kulinarnej Egiptu, Grecji, Rzymu, a nawet Turcji. Jednak prawdą jest, że pizza znana nam w swojej formie dzisiejszej pochodzi oryginalnie z Włoch, a dokładniej mówiąc z Neapolu.

Pierwsza pizza pochodzi z Neapolu

Pizza, którą znamy po dziś dzień, została stworzona przez Włocha, Raffaele Esposito. Około 1889 roku do Neapolu przybyła królowa, Małgorzata II Sabaudzka, która postanowiła poddać próbie smaku wypieki popularnego szefa kuchni. Z tej okazji Esposito zdecydował o przygotowaniu nowej kompozycji smakowej, którą nazwał następnie na cześć królowej.

Nazwana Margheritą pizza stała się idealną bazą dla nowych połączeń smakowych, a jej oryginalna receptura po dziś dzień ceniona jest na całym świecie i traktowana z należytym szacunkiem przez Włochów, szczególnie w Neapolu.

Ciekawe jest, że kolory Margherity odpowiadały barwom włoskiej flagi. Sos pomidorowy pelati oddawał czerwień, śnieżnobiała mozzarella di Bufala z bawolego mleka stanowiła biel, a soczystą zieleń odzwierciedlały świeże liście bazylii.

Pizza inaczej, czyli moda amerykańska

Pizza powędrowała jako tradycyjne danie kuchni włoskiej w świat wraz z emigracją do różnych zakątków świata, a w tym do Stanów Zjednoczonych. Pizza pojawiła się tam dopiero na początku XX wieku na nowojorskim Brooklynie.

To właśnie w tamtym miejscu narodziła się nowa wersja pizzy w stylu amerykańskim. Różnica polegała głównie w rodzaju ciasta, które na modłę amerykańską zastąpiło cienkie i chrupiące włoskie placki, puszystym i grubym panem. Pojawiły się także nowe kompozycje smakowe, jak na przykład pizza bbq, dopasowane do nowych gustów i potrzeb odbiorców.

Egzotyczna pizza

Pizza od samego początku po dziś dzień ewoluuje i zyskuje nowe kompozycje smakowe. Eksperymentowanie daje narodziny nowym fenomenom, które szybko podbijają serca smakoszy pizzy na całym świecie.

Z eksperymentu narodził się nowy typ pizzy, czyli hawajska. Nie ma ona nic współnego z orientalną wyspą, ponieważ stworzył ją grecki imigrant, mieszkający w Kanadzie. Sam Panopoulos w latach 70. XX wieku postanowił zaryzykować, tworząc nowe połączenie smaków i dodając do tradycyjnej pizzy słodki dodatek w postaci ananasa. Szybko okazało się, że połączenie wytrawnych smaków i owocowej słodyczy jest strzałem w dziesiątkę.

Podziel się z innymi: