Ile kalorii ma pizza? O czym pamiętać, aby cieszyć się lekkim obiadem

Ile kalorii ma pizza? O czym pamiętać, aby cieszyć się lekkim obiadem

BabilonAdmin

Pizza kojarzy się z wysoką kalorycznością jako potrawa raczej ciężkostrawna, choć uwielbiana przez różne grupy wiekowe. To prawda, że pizza jest kaloryczna, ponieważ jeden kawałek ma zazwyczaj kilkaset kilokalorii (przy czym jeden kawałek to ok. 150g).

Jednak pizza może być mniej kaloryczna dzięki kilku prostym trickom. Wiele zależy bowiem także od rodzaju pizzy – ciasta, składników, czy nawet sposobu wypiekania.

Kaloryczność pizzy

Pizza zawiera dużą ilość węglowodanów i tłuszczy, co sprawia, że jest wysokokaloryczna. Kawałek najpopularniejszej pizzy pepperoni liczy około 400 kalorii, a z tego aż blisko 13,5 gramów to tłuszcz. W dodatku 5 gramów to tłuszcze nasycone. Poza tym, w takim kawałku 14 miligramów to czysty cholesterol, a 701 miligramów to sód.

Dodatkowo, pizza bazuje na cieście z mąki pszennej, która zawiera mnóstwo węglowodanów, dlatego też jest kaloryczna. Drugim z głównych składników każdej pizzy jest sos, który jest bardzo tłusty – szczególnie sosy białe na bazie śmietany i majonezu, np. czosnkowy.

Kaloryczność pizzy wynika także z dużej ilości sera, który najczęściej jest tłusty i kaloryczny jako produkt wysokowęglowodanowy. Znaczenie mają również dodatki, które lądują na wierzchu pizzy – im więcej produktów pochodzenia zwierzęcego, tym kaloryczność wyższa. Szczególnie mięsne dodatki będą obciążeniem.

Jak zmniejszyć kaloryczność pizzy?

Kilka prostych sztuczek pomoże zredukować kaloryczność pizzy, co pozwoli cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia o dodatkowe kilogramy.

Krok pierwszy to ciasto. Tradycyjne można zastąpić pełnoziarnistym, a na pewno warto zrezygnować z grubego na rzecz dobrze wypieczonego i cienkiego spodu.

Kolejny krok to ser. Pizza będzie znacznie lżejsza, jeżeli zastąpimy pełnotłusty ser żółty mozzarellą lub serem wegańskim. Zmniejszymy w ten sposób ilość tłuszczu w każdym kawałku.

Następnie dodatki – w gruncie rzeczy, im mniej, tym lepiej. Jednak warto cieszyć się ulubionymi smakami na pizzy, żeby miało to sens. W takim wypadku warto postawić na chude mięso, np. chudą szynkę lub pieczonego kurczka. Mniej kaloryczne będą także dodatki wegańskie i wegetariańskie, więc warto stawiać na duże ilości warzyw i zamienniki produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dla odchudzenia naszego posiłku warto zrezygnować z dodatkowych sosów do pizzy, szczególnie tych na bazie śmietany czy majonezu. Pizza bez nich będzie równie smaczna, a o wiele mniej kaloryczna. Oczywiście, podstawowy sos na cieście musi zostać, ale te w wersji topingów nie są potrzebne.

Podziel się z innymi: