Lato trwa w najlepsze, a więc pora na imprezy, festiwale i spotkania w gorące wieczory z przyjaciółmi – a te aż proszą się o kawałek pysznej pizzy!
Pizza to chyba najchętniej wybierany fast food: wszędzie znajdziemy lokale, które sprzedają ją na wynos, możemy dobrać szeroką gamę dodatków, a także łatwo podzielić się ze znajomymi. Nic dziwnego, że jemy ją tak często.
Stąd rodzi się pytanie: ile kalorii ma pizza margharita albo inne wersje tego dania? Czy powinno się ją ograniczyć czy wręcz przeciwnie? Odpowiadamy poniżej!
Co jest w pizzy Margherita? Skład
Powszechnie panuje przekonanie, że wszystkie fast foody są niezdrowe i tuczące. Tymczasem to tylko półprawda – o ile rzeczywiście często tego typu jedzenie jest szkodliwe w dużych ilościach, to tak naprawdę wiele zależy od sposobu przygotowania.
Pizza z ciasta pełnoziarnistego, z dodatkiem warzyw i ziół to wspaniałe źródło witamin, białka, a nawet błonnika, który przecież pomaga w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Z kolei wersja tego dania z dużą porcją tłustego mięsa, sera oraz zwykłej mąki jest zdecydowanie bardziej kaloryczna i dostarcza dużo tłuszczów nasyconych, niekorzystnych dla organizmu. W ten sposób taki fast food, szczególnie wtedy, kiedy często po niego sięgamy, znacznie przyczynia się do zwiększenia cholesterolu we krwi.
Jak tutaj wypada pizza margharita? Skład tego dania jest bardzo korzystny: sos pomidorowy oraz ser, dużo ziół i przypraw, a brakuje mięsa. Dzięki temu pizza margherita w jednym kawałku o średnicy 30 cm ma od 250 do 350 kalorii.
Pizza Margherita kcal – jak się robi pizzę margaritę?
Jeśli chcemy dbać o niskokaloryczność tego dania – przecież nikt nie powiedział, że na diecie nie można jest pizzy! – to podczas przygotowania warto zwrócić uwagę na kilka składników. Przede wszystkim, do przygotowania ciasta użyj mąki pełnoziarnistej zamiast białej, pszennej. Następnie wyrób je tak, jak zwykle: dodaj drożdże, przyprawy i pozostaw do wyrośnięcia.
Jak zrobić sos do Margarity? Tutaj wystarczą pomidory z puszki z dodatkiem oliwy z oliwek, jeśli nie lubimy zwykłego przecieru pomidorowego. A jaki ser do pizzy margherita? Jeśli liczymy kalorie, to najlepszym wyborem będzie mozarella light, czyli opcja o niższej zawartości tłuszczu.
Następnie wystarczy dodać świeże listki bazylii i inne przyprawy, do smaku. Pieczemy w 200° Celsjusza. Dzięki takim składnikom jeden kawałek pizzy będzie liczył poniżej 200 kcal. A jeśli przyjdzie Ci ochota na pizzę z ulubionymi dodatkami, to zajrzyj do naszej Pizzerii Babilon i skomponuj własne danie!