Smak pizzy z ulubionego lokalu może być bardzo trudny do podrobienia. Każdy punkt gastronomiczny stosuje indywidualne metody jej wytwarzania, które mogą być nie do odtworzenia w domowych warunkach… Jednak zawsze można próbować, prawda? W dzisiejszym artykule podpowiemy, na co zwrócić uwagę podczas przygotowania domowej pizzy. Zatem? Do dzieła!
Odpowiednie ciasto to podstawa
Głównym składnikiem pizzy jest okrągły doskonale wypieczony i chrupiący placek. Jego przygotowanie nie jest proste, jednak przy zachowaniu pewnych zasad nie powinno być problemów…
Kluczową kwestią jest konsystencja ciasta, która w dużej mierze zależy od odpowiednich proporcji mąki i wody. Ciasto na pizzę powinno z łatwością ulec rozciąganiu bez użycia wałka. Jeśli podczas formowania czujemy, że nadal przylepia się ono do dłoni, można dolać odrobinę wody. Ciasto wyrabia się tylko raz ? powtórne ugniatanie sprawi, że stanie się ono gliniaste!
Nie przesadzaj z dodatkami
Odwiedzając lokale gastronomiczne, przy większości propozycji pizzy widzimy dość skromny opis zawartych w niej dodatków. Kucharze doskonale wiedzą, że danie z licznymi składnikami na wierzchu będzie dla klienta zbyt ciężkie. A dodatki mogą również wpłynąć na konsystencję ciasta!
Dlatego warto stosować je z umiarem. Standardowa smaczna pizza zawiera 3 maksymalnie 4 składniki. Klasycznie należy do nich sos pomidorowy, mozzarella oraz suszone zioła, pełniące rolę przyprawy. Oczywiście, zestaw dodatków może być bardziej zróżnicowany!
Należy jednak wystrzegać się kilku produktów… Szczególnie warto uważać na tanie wędliny. Zazwyczaj mają one w sobie dużą ilość wody, która pod wpływem wysokich temperatur może wyciec na placek. Podobna sytuacja ma miejsce, gdy zastosujemy większą ilość warzyw lub pieczarek. Dobrą praktyką jest wcześniejsze odparowanie z nich wody, poprzez podgrzanie na suchej patelni.
Najważniejszy krok ? pieczenie ciasta
W pizzerii Babilon pracownicy mają znacznie lepsze warunki do przygotowania idealnego ciasta. W niektórych pizzeriach działają piece, które umożliwiają pieczenie nawet przy temperaturze 500 stopni. Dzięki temu można przygotować chrupiące ciasto w stosunkowo krótkim czasie.
Przygotowując pizzę w domu, raczej mamy ograniczone możliwości pracy piekarnika. Standardowe urządzenia umożliwiają pracę maksymalnie w temperaturze 250 stopni. Jest jednak kilka sposobów, które ułatwią pieczenie ciasta:
- przed rozpoczęciem pieczenia, dobrze jest usunąć wszelkie blachy z piekarnika, które będą zakłócały obieg powietrza,
- najlepiej pizzę układać na cienkiej blaszce z dziurkami ? ułatwi to szybkie nagrzanie powierzchni ciasta,
- warto zadbać o równomierne rozprowadzenie ciepła ? można przykładowo położyć blachę z pizzą na innej, niewysokiej blasze położonej do góry dnem,
- pizza powinna być pieczona maksymalnie przez 12 minut przy założonej, stałej temperaturze.