Dla większości z nas pizza jest stosunkowo prostym daniem, składającym się zazwyczaj z chrupiącego ciasta, sosu pomidorowego i sera lub innego dodatku. W innych częściach świata wykorzystuje się jednak bardziej nietypowe składniki… Choć dla nas takie połączenia mogą okazać się przynajmniej kontrowersyjne, w tamtejszych regionach są całkowicie normalne. Przedstawimy dziś nietypowe dodatki wykorzystywane do stworzenia idealnej pizzy…
Coś dla amatorów mięsa…
Dla nas pizza z delikatnym mięsem kurczaka, plastrami bekonu oraz innych przetworów mięsnych nie wywołuje zdziwienia. Ale pizza z mięsem krokodyla? Brzmi egzotycznie, a przysmak zdobył spore uznanie szczególnie w rejonie Australii oraz na całych Antypodach. Mięso z tego zwierzęcia jest tam spożywane regularnie, więc jego obecność na ulubionym kawałku ciasta jest czymś normalnym…
Alternatywą serwowaną przez kraje azjatyckie jest pizza z cykadami. Ponownie, jedzenie owadów w tych rejonach świata nie jest niczym niezwykłym, dlatego i ciasto z tak oryginalnym dodatkiem nikogo nie powinno dziwić. Co ciekawe, taka pizza często doceniana jest przez koneserów, a same cykady po odpowiedniej obróbce termicznej smakiem przypominają… orzechy!
Nie tylko ananas
W czasie, gdy na naszych stołach trwa nierozwiązany spór między zwolennikami pizzy hawajskiej a jej przeciwnikami, lokale w innych częściach świata proponują znacznie szerszy zakres dodatków owocowo-warzywnych… Przykładowo:
- w Ameryce Północnej popularne jest połączenie ciasta z kokosem,
- w licznych lokalach dodatkiem do pizzy są gruszki oraz zielone winogrona,
- Brazylijczycy szczególnie pokochali ciasto z zielonym groszkiem, marchewką oraz burakami!
Nasi zachodni sąsiedzi gustują w innego rodzaju owocach… W niemieckich pizzeriach, na cieście bardzo często pojawiają się ostrygi. Taka pizza smakuje wyśmienicie, a znajdujące się na jej powierzchni małże uchodzą za cenny afrodyzjak!
Najdroższe składniki świata…
Restauracja Industry Kitchen słynie z serwowania najdroższej potrawy na świecie ? tam pizza kosztuje około 2700 dolarów. Zawrotna cena musi wiązać się z wysoką jakością potrawy i oryginalnymi składnikami.
A te istotnie można nazwać oryginalnymi. Pizza przygotowywana jest na spodzie truflowym z dodatkiem atramentu z kałamarnicy. Ciasto posypywane jest płatkami 24-karatowego złota, a na jego powierzchni znajduje się między innymi czarny kawior, pasztet foie gras, trufle oraz angielski ser pleśniowy Stilton. Przy takim składzie, koszt kęsa pizzy wynoszący po przeliczeniu około 200 zł, jest w pełni uzasadniony…