Czym jest Calzone i czy warto go wybrać zamiast pizzy

Czym jest Calzone i czy warto go wybrać zamiast pizzy?

PizzaBabilon

Wielu klientów po odwiedzeniu pizzerii ma ten sam problem –  który wariant wybrać? Oprócz szerokiej gamy dodatków stosowanych do dekoracji ciasta istnieje przecież jeszcze opcja wybrania formy podania potrawy. Czy lepiej zatem zamówić pizzę na okrągłym cieście, czy aromatyczne calzone? Czym różnią się obie potrawy?

Każdy wie czym jest pizza

To królowa włoskich dań, która obecnie zdobyła światową popularność. Fenomen okrągłego placka z dodatkami na wierzchu wypiekanego w bardzo wysokiej temperaturze wynika z jego uniwersalności. To potrawa, którą można przygotować na tysiące sposobów, stosując przeróżne dodatki mięsne, warzywne oraz przyprawy. Pierwotnie jednak pizza była dość uboga w składniki, a wierzch aromatycznego ciasto najczęściej pokrywał sos pomidorowy z dodatkiem mozzarelli i bazylii.

Klasyczna pizza przygotowywana jest z ciasta drożdżowego, w którego skład wchodzi mąka typu 00, woda w odpowiednich proporcjach, sól oraz drożdże. Obowiązkowym dodatkiem większości wariantów jest sos pomidorowy, który czasem zastępowany jest śmietanką lub specjalnym sosem przygotowanym z koziego mleka. Inne składniki zależą już od indywidualnych preferencji – każdy może wykorzystać własny zestaw produktów wzbogacający smak ciasta.

Calzone – pieróg z ciasta na pizzę

To charakterystyczna pizza, w której dodatkowe składniki znajdują się wewnątrz ciasta. Przypomina kształtem dużego pieroga, w którego wnętrzu znajduje się sos i inne dodatki. Calzone zyskało dużą popularność w Stanach Zjednoczonych, choć również w naszym kraju powoli zdobywa kolejnych zwolenników.

Technika przygotowania calzone niewiele różni się od przepisów na tradycyjną pizzę. Inny jest jednak sposób wykończenia ciasta. W przypadku calzone sos pomidorowy rozsmarowywany jest po całej powierzchni placka, lecz pozostałe składniki wykłada się jedynie na połowie. Następnie pustą część pizzy nakładana jest na połówkę z dodatkami, a boki są szczelnie zlepiane ze sobą.

Calzone a pizza – podobieństwa i różnice

Obie potrawy wyróżnia przede wszystkim forma podania. Pizza zawsze występuje w formie okrągłego ciasta o różnej grubości. Łatwiej jest ją podzielić w gronie znajomych i zjeść mniejszą liczbę kawałków. Calzone raczej serwowane jest dla pojedynczego klienta i wymaga zastosowania sztućców podczas konsumpcji. Z reguły zatem przygotowuje się potrawę z ciasta o mniejszej średnicy.

Ciasto na calzone i pizzę przygotowywane jest z tych samych składników, dlatego obie potrawy nie będą znacząco różnić się smakiem. Oczywiście smak potrawy będzie w głównej mierze zależeć od zastosowanych dodatków. W przypadku calzone miąższ może być jednak bardziej rozpływający się, co wynika z dłuższego czasu utrzymania ciepła wewnątrz ciasta.

Podziel się z innymi: