Czy wiecie, że krakowianie pobili swego czasu rekord Guinessa w... najdłuższej pizzy?

Czy wiecie, że krakowianie pobili swego czasu rekord Guinessa w… najdłuższej pizzy?

PizzaBabilon

Ludzie mają różne pasje. Niektórzy lubią czytać książki, inni kolekcjonują znaczki, a jeszcze inni skupiają swoje siły na biciu rekordów. Czasem są ryzykowne, nierzadko głupie, pozostałe śmieszne. Dzisiaj przyjrzymy się tym dotyczącym naszej ulubionej potrawy, czyli pizzy. Czy wiecie, że Polacy mieli swego czasu spore osiągnięcia w tej dziedzinie?

Najdłuższa pizza na świecie

Obecnie rekord należy do Amerykanów – pobity został 10 czerwca 2017 roku w miejscowości Fontana w stanie Kalifornia. Wyprodukowana przez nich pizza miała dokładnie 1930,39 m długości. Oczywiście upieczenie tak ogromnego placka przez jedną osobę nie byłoby możliwe, dlatego też w projekcie brało udział kilka firm oraz dziesiątki osób prywatnych.

Ta ogromna pizza została przyrządzona z 8 ton ciasta, prawie 2,5 tony sosu pomidorowego i 1,5 tony sera mozzarella. Proces przygotowania trwał 40 godzin, po czym przez 14 kolejnych trwało wypiekanie. Po dokonaniu pomiarów i uznaniu rekordu świata, gigantyczna pizza została pokrojona (co też było nie lada wyczynem) i rozdana pomiędzy lokalne instytucje charytatywne. Cieszymy się bardzo, że tak pyszne jedzenie nie zostało zmarnowane!

Wcześniejszy rekord należał do Włochów, którzy w Mediolanie upiekli pizzę o długości prawie 1,6 kilometra. Sześćdziesięciu piekarzy w ciągu 24 godzin przygotowało ogromny placek, który pobił wcześniejszy o ponad pół kilometra. Do przygotowania dania o szerokości 45 centymetrów i długości 1595 metrów użyto 1,7 tony mąki, 50 kg bazylii, 2 tony przecieru pomidorowego i 1,5 tony mozzarelli. Robi wrażenie. 

Rekord należał także do Polaków!

Zanim trafił on w ręce prawowitych “właścicieli pizzy”, należał do nas. Najdłuższa potrawa powstała na krakowskich błoniach, a organizatorami wydarzenia była sieć hurtowni Makro Cash & Carry oraz restauracja Magillo.

Do produkcji użyto 3,5 tony mąki, 1,5 tony sosu pomidorowego i 1,6 kg mozzarelli. Ponad dwustu kucharzy pracowało aż osiemnaście godzin. Na wyróżnienie zasługuje także monstrualny stół, na którym wyrabiano ciasto. Miał on ponad kilometr, czyli mniej więcej tyle ile najdłuższa polska pizza, mierząca dokładnie 1010 metrów i 28 centymetrów.

Po przygotowaniu masy i rozłożeniu składników, danie wjeżdżało do specjalnie przygotowanego na tę okazję pieca o kształcie lokomotywy. Chcielibyśmy ją zjeść!

Polacy dzierżyli rekord przez kilka lat, aż do momentu, gdy zostali pobici przez Włochów. Nowi właściciele nie zdążyli się jednak nacieszyć swoim osiągnięciem zbyt długo, ale czujemy, że już niebawem ten zaszczyt z powrotem trafi w ich ręce. W końcu nikt nie jest tak doświadczony w przygotowywaniu pysznej pizzy, jak Włosi!

Podziel się z innymi: