chrupiąca pizza

Co zrobić, żeby pizza była chrupiąca?

PizzaBabilon

Przygotowanie smacznej pizzy w domu może być trudniejsze, jednak nie jest niemożliwe. Niestety, ze względu na ograniczone możliwości sprzętowe, potrawa bardzo często ma nieco zmienioną konsystencję. Wielu amatorów domowego ciasta skarży się szczególnie na brak jego chrupkości, dlatego w dzisiejszym artykule sprawdzimy co zrobić, by usunąć ten problem.

Kilka wskazówek dotyczących przygotowania ciasta

Przepisy na smaczną pizzę nie są zbyt skomplikowane i wszystkie opierają się na zastosowaniu tych samych składników, czyli mąki, wody i drożdży. Trzeba jednak pamiętać o właściwych proporcjach. Na przykład na każde 100 g mąki powinno przypadać 4 g świeżych drożdży. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta, najlepiej rozrobić je w małej ilości wody i odczekać do aktywacji.

Istotna będzie również właściwa mąka. Najlepiej dobierać produkty typu 00, które nadają się do przygotowania ciasta na pizzę. Nie należy też dolewać do niego oliwy, która może znacznie rozmiękczyć strukturę spodu pizzy i obniżyć jego chrupkość. Przed wałkowaniem ciasto musi odpowiednio wyrosnąć, co może potrwać nawet kilkanaście godzin.

Im mniej dodatków, tym lepiej

Ciasto jest podstawą pizzy, jednak często na jego powierzchni wykładamy inne składniki, które mają wzbogacić smak. Niestety mogą one jednocześnie przyczyniać się do obniżenia chrupkości i zmiany konsystencji spodu potrawy. Dlatego nie należy przesadzać z ilością składników, szczególnie takich, które zawierają znaczną ilość wody. Ich nadmiar może nie tylko pozbawić danie efektu chrupkości, lecz również wydłużyć proces pieczenia ciasta.

Poza tym tradycyjna pizza włoska jest dość uboga w dodatki. Najczęściej takie danie zawiera sos pomidorowy i ser, niekiedy pojawiają się też aromatyczne przyprawy czy zioła. Nie wynika to ze skąpstwa, jest raczej związane z chęcią zachowania odpowiedniego aromatu w połączeniu z cechami chrupiącego ciasta.

Jak upiec pizzę w piekarniku?

Odpowiednia temperatura to podstawa, dlatego przed włożeniem ciasta rozgrzej piekarnik. Wcześniej ustaw blachę w jego wnętrzu ? najlepiej, gdy będzie ona znajdować się na wysokości 1/3 od dołu. Po osiągnięciu maksymalnej temperatury można przełożyć ciasto na rozgrzaną blaszkę. Sam proces pieczenia jest krótki i najczęściej trwa od 5 do 8 minut.

Jeśli odpowiednio rozgrzejemy blachę i piekarnik kilka minut wystarczy do przygotowania smacznej pizzy. W procesie istotne jest to, by dokładnie wypiec ciasto i jednocześnie nie spalić nałożonego na nie sera oraz pozostałych dodatków. Warto w trakcie procesu ustawić termoobieg oraz dolne grzanie, które podniesie poziom chrupkości pizzy.

Podziel się z innymi: