Co zjeść na śniadanie? Pizza może być dobrym wyborem…

BabilonAdmin

Pizza jest na tyle uniwersalną potrawą, że prawdopodobnie nigdy się nie znudzi. Towarzyszy nam podczas wielu imprez, spotkań z rodziną, może też stanowić smakowity zamiennik regularnego posiłku. Lecz najczęściej kojarzymy ją z obiadem, lub późnowieczorną przekąską. Mało kto zdaje sobie sprawę, że pizza może być dobrym pomysłem również na śniadanie…

Pizza lepsza niż płatki śniadaniowe?

Choć dla niektórych wyda się to śmieszne, a dla innych szokujące, analiza przeprowadzona przez Environmental Working Group w 2014 roku wykazała, że popularne płatki wcale nie są idealnym wyborem na pierwszy posiłek. Danie zawiera dużą ilość cukru, dlatego codzienne jego spożycie może przyczynić się do problemów z nadwagą. Naukowcy udowodnili też, że 34 procent kalorii z płatków dziecięcych pochodzi z samego cukru. Wykazano też, że pojedyncze porcje 40 rodzajów płatków przekraczały aż o 60% optymalną dzienną dawkę cukru, którą powinniśmy przyjąć.

Kawałek pizzy będzie lepszym pomysłem na śniadanie? Eksperci twierdzą, że tak. Porcja płatków zawierać będzie około 155 kcal, gram tłuszczu, 32 g, węglowodorów i 17 g cukru. Tymczasem kawałek pizzy serowej na cienkim cieście ma 180 kcal, 22 g węglowodanów, 8 g białka i tylko 3 g cukru. Jak widać potrawa uznawana przez niektórych za niezdrową ma lepsze właściwości od popularnych płatków.

Pizza ma też inne zalety…

Potrawa wbrew niektórym przekonaniom, zawiera szereg składników odżywczych, niezbędnych do funkcjonowania organizmu. To doskonałe źródło węglowodanów potrzebnych na początek dnia, białka, a także witamin i mikroelementów. Włosi dostrzegają też szereg innych zalet swojej narodowej potrawy.

Naukowcy z Mario Negri Institute for Pharmaceutical Research w Mediolanie przeprowadzili badania, które wykazały przeciwnowotworowe działanie pizzy. Testy na grupie ponad 8 tysięcy ochotników pomogły udowodnić, że ciasto spożywane 2 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia:

  • raka przełyku – o 59%,
  • raka jelita – o 25%,
  • raka gardła – o 34%.

Za takie właściwości odpowiada likopen – antyoksydant znajdujący się w pomidorach, który znacznie lepiej przyswaja się w wersji przetworzonej.

Jak we wszystkim, warto zachować umiar!

Choć pizza na śniadanie może być ciekawym pomysłem na uzupełnienie diety, warto mieć na uwadze, że w dalszym ciągu jest to potrawa kaloryczna. Zjedzenie jednego, maksymalnie dwóch kawałków nie wpłynie negatywnie na nasze samopoczucie i wagę. Jednak spożycie ciasta w większej ilości może powodować problemy.

Warto też dobrać właściwy wariant na śniadanie. Ciasto z tłustymi dodatkami nie będzie tu wskazane, ponieważ możemy po takim posiłku odczuwać dyskomfort i zmęczenie. Najlepiej postawić na prostą pizzę z cienkim ciastem, która dostarczy niezbędnych składników odżywczych do naszego organizmu.

Podziel się z innymi: