Co może jeść diabetyk? Czy ta osoba skosztuje smacznej pizzy?

Co może jeść diabetyk? Czy ta osoba skosztuje smacznej pizzy?

BabilonAdmin

Gdy jesteśmy w pełni zdrowi, możemy pozwolić sobie na dowolną przyjemność. Niektórzy jednak borykają się z problemami, które uniemożliwiają, lub ograniczają spożycie konkretnych potraw. Diabetycy, czyli osoby walczące z cukrzycą stale muszą dostosowywać swoją dietę do potrzeb organizmu. Czy jedzenie pizzy w ich przypadku będzie możliwe? Wielu powie, że cukrzycy w ogóle nie powinni tego robić, inni udowadniają, że spożycie smacznego ciasta raz na jakiś czas nie będzie problemem… Jak jest na prawdę?

Dlaczego pizza nie jest wskazana u diabetyków?

Na początku trzeba jasno podkreślić, że potrawa nie należy do najzdrowszych. Ciasto do pizzy stanowi źródło węglowodanów, w tym cukrów prostych, które są bardzo szybko wchłaniane przez nasz organizm. Bardzo często danie zawiera także tłuszcze, na przykład w mozzarelli czy szynce, które mogą utrudnić utrzymanie odpowiedniej wagi.

Szacuje się, że w pojedynczym kawałku pizzy wielkości dłoni może znajdować się około 20 gramów cukru. Co prawda to ilość porównywalna do nieco grubszej kromki chleba, którą jemy przykładowo w trakcie śniadania. Problemem jest jednak fakt, że najczęściej spożycie pizzy nie kończy się na tym jednym kawałku, a każda dodatkowa ilość cukru może zaburzać pracę układu pokarmowego.

Diabetyk skazany na życie bez pizzy?

Faktycznie, u osób chorych na cukrzycę całkowite zaniechanie jedzenia potrawy byłoby najzdrowsze. Trzeba jednak podkreślić, że diabetycy walczą z chorobą nie raz przez całe życie, a w tak długim czasie nie da się utrzymać idealnej diety.

Nie trzeba jednak rezygnować z jedzenia pizzy. Raz na jakiś czas diabetyk może spróbować ulubionej potrawy, pod warunkiem, że będzie na siebie uważał. Kluczową kwestią jest dobór odpowiedniej pory jedzenia ciasta. Przede wszystkim nie należy decydować się na jedzenie pizzy wieczorem – może to wywołać kłopoty żołądkowe i problemy z zaśnięciem.

Co ciekawe, pizzę od czasu do czasu mogą jeść również osoby wstrzykujące insulinę. Muszą jednak one zachować szczególną ostrożność i odpowiednio rozplanować zastrzyki oraz porę konsumpcji.

Która pizza będzie najlepsza?

Diabetycy powinni przede wszystkim postawić na danie o najniższej wartości energetycznej. W ich przypadku dobrym rozwiązaniem będzie wybór cienkiego ciasta, który dostarczy mniejszą ilość cukrów. Zdrowym rozwiązaniem będzie też wybór spodu pizzy z mąki razowej zamiast białej.

Cukrzycy mogą postawić na niskowęglowodanowy spód do pizzy, przygotowany np. z kalafiora lub mąki z orzechów. Trzeba jednak podkreślić, że taka potrawa może znacznie odbiegać smakiem od tradycyjnego dania. Z dodatków warto przede wszystkim wystrzegać się produktów tłustych, które mogą zwiększyć kaloryczność pizzy.

Podziel się z innymi: