Nie ma chyba na świecie osoby, która nie lubiłaby choć raz na jakiś czas przekąsić kawałka pizzy. Są jednak tacy, którzy wprost tak ją kochają, że nie mogą wyobrazić sobie bez niej życia. A przynajmniej weekendu.
Pizza to danie, które uchodzi za kaloryczne i niekoniecznie zdrowe. Dlatego jej spożycie wiele osób stara się ograniczać. Co do słuszności stwierdzenia o jej walorach zdrowotnych nie będziemy się wypowiadać. Dodamy tylko, że wszystko zależy od jakości składników i sposobu jej wykonania. Zachęceni perspektywą potencjalnie zdrowej pizzy zastanówmy się, dlaczego warto by ją skonsumować. Choćby i dziś!
Oto 5 powodów, które dla Was przygotowaliśmy
1. Z pizzą oszczędzasz pieniądze
Nie wierzysz? To całkowita prawda. Musisz tylko wiedzieć jak to zrobić. Przede wszystkim zapomnij o małych margheritach. Im większy placek, tym bardziej zredukujesz koszta za zjedzenie posiłku. Dobrym sposobem na zdanie sobie sprawę z wartości energetycznej pizzy jest zwyczajne policzenie kalorii. Duża pizza (40 cm) np. Capriciossa ma około 3 000 kcal. Możesz ją zatem przeznaczyć na kilka obiadów. A płacisz i zamawiasz tylko raz. Zastanów się, ile wydajesz, aby zrobić sobie zwyczajny obiad i porównaj to z rachunkiem za pizzę.
2. Piwko? Tylko z pizzą
Piwo i pizza stanowią doskonały duet. I możemy sobie o tym przypomnieć praktycznie zawsze wtedy, gdy kosztujemy któryś z tych produktów. Zajadanie się tłustą potrawą jest szczególnie przyjemne zwłaszcza wtedy, gdy możemy jej pomóc przebrnąć przez układ pokarmowy napojem z chmielem.
3. Pizza pomaga w przyswajaniu likopenu
Co to jest likopen? Antyoksydant zawarty w pomidorach. Doskonale wiemy, że te mają cudowne właściwości odmładzające, a nawet przeciwrakowe. Likopen wchłaniany jest lepiej, gdy spożyjemy go wraz z niewielką ilością tłuszczu. I kto powiedział, że jedzenie pizzy jest niezdrowe?
4. Ciasto wypiekane w wysokiej temperaturze ma więcej antyoksydantów
Możecie stwierdzić, że uczepiliśmy się tematu przeciwutleniaczy, ale są one doskonałym sposobem na zaprzeczenie faktu, aby jedzenie pizzy było niekorzystne dla naszego zdrowia. Czy widzieliście, że grube ciasto pizzowe długo wypiekane w wysokiej temperaturze ma aż 82% antyoksydantów niż to cienkie?
5. Bo jest pyszna!
Ostatni, ale chyba najważniejszy. Dlaczego powinieneś/aś zjeść pizzę? Bo po prostu ją uwielbiasz. To jest doskonały powód, dla którego warto ją skonsumować.
Pamiętajmy, że nawet nieposiadająca najlepszej zdrowotnej sławy przekąska, może być zdrowa. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób została wykonana i na jakie jej ilości sobie pozwalamy. Jedzcie z głową i zamawiajcie od nas Wasze ulubione pizze!