Gdy w 1889 roku z dworu króla Włoch Humberta I, do neapolitańskiego kucharza Raffaele Esposito wysłana została prośba o przygotowanie pizzy na cześć żony monarchy – nikt jeszcze nie wiedział, że w ten sposób powstanie najpopularniejsza aż do dziś odmiana pizzy.
Królowa bowiem nazywała się Margherita di Savoia, a samo jej imię podpowiada, o jakiej pizzy mówimy. Ta klasyczna pizza ma tylko trzy składniki – nawiązujące do barw włoskiej flagi: czerwone pomidory, biała mozzarella oraz zielona bazylia. I choć ta klasyczna kombinacja wciąż jest oferowana przez chyba wszystkie pizzerie, to wielu klientów szuka czegoś znacznie mniej klasycznego.
Spójrzmy zatem, na 5 najbardziej oryginalnych i najciekawszych dodatków do pizzy – może którymś się zainteresujecie?
Krewetki
Lepiej nie wspominajmy o tym Włochom, ale krewetki świetnie pasują do włoskiej pizzy. Wpadli na to już dawno Japończycy, dla których owoce morza są podstawą diety, dlatego to właśnie krewetki, w towarzystwie kalmarów, a nawet węgorza stanowią podstawę często wybieranej pizzy.
Podobnie zresztą uważają mieszkańcy Kostaryki – tam za świetnego towarzysza krewetek uznano wiórki kokosowe. Spróbujecie?
Egzotyczne mięso
Jeśli potrzeba nam mięsnych składników na pizzy, a wersje wegetariańskie staramy się omijać szerokim łukiem, to zazwyczaj ograniczeni jesteśmy do wyboru szynki, kurczaka, czasem kiełbasy. W zupełnie innej sytuacji są Australijczycy, którzy umieszczają na swoich plackach mięso kangura, emu albo krokodyla.
A jeśli chcielibyśmy spróbować takich specjałów, w najbliższym mięsnym akurat skończyło się mięso z krokodyla? Możemy na początek spróbować znacznie bardziej dostępnej baraniny albo dziczyzny.
Nutella
Z niezrozumiałych przyczyn, Nutella dla wielu stanowi jeden z najwspanialszych przysmaków. A skoro tak, to ktoś wpadł na pomysł połączenia jej z innym przysmakiem, jakie stanowi pizza. Efekt? Kontrowersyjny, ale jeśli położymy na wierzch świeże owoce, to całkiem możliwe, że w ten sposób nasze dzieci zjedzą coś jednocześnie stosunkowo zdrowego i pysznego.
Fast food
Choć sama pizza zaliczana jest do kategorii fast food (odrobinę niesłusznie, bo można ją wykonać w bardzo zdrowej wersji, co trudno zrobić z innymi przedstawicielami tej kategorii), dla wielu osób to za mało. Dlatego, jako dodatki do pizzy (umieszczane oczywiście bezpośrednio na niej) stosowane są frytki, małe hamburgery i inne tego typu dodatki. Wbrew pozorom, nie tylko Amerykanie lubują się w takich kombinacjach – wśród Chińczyków furorę robi połączenie pizzy z hot-dogami.
Kimchi
Kimchi to tradycyjne danie koreańskie – trochę podobne do naszej kiszonej kapusty, dość ostre dzięki dodatkowi papryczek chili. Kto wpadł na pomysł, by umieścić kimchi na pizzy? Wcale nie Koreańczycy, ale Amerykanie. Eksperyment chyba się udał, bo taka kombinacja coraz częściej pojawia się na liście ulubionych pizz za Wielką Wodą.
Wyjątkowe dodatki do pizz w naszej pizzerii
Czy jesteście gotowi na któryś z powyższych dodatków? A może spróbujecie konfiturę jagodową, będącą ważnym składnikiem nasze pizzy Góralskiej? Ewentualnie świeżego ogórka z pizzy Wiosennej? Warto czasem spróbować czegoś nowego, a zatem – zapraszamy Was do zamawiania.