Czekolada i pizza – czy to możliwe?
Z okazji Światowego Dnia Gorzkiej Czekolady, który wypada 7 lipca, warto spróbować słodkiej wersji popularnego włoskiego dania. Taka potrawa zmienia się z pożywnego obiadu w wyjątkowy deser, zachwycający kubki smakowe nietypowym połączeniem.
Zanim jednak zaproponujemy Wam konkretne kompozycje, sprawdźmy, skąd wziął się ten przysmak, a także czym jest bijąca rekordy popularności czekolada dubajska. Zapraszamy!
Kawałek czekoladowej historii
Współcześnie pewnie ciężko jest sobie wyobrazić Europy bez czekolady. A jednak, aż do 1492 roku, czyli odkrycia Ameryki przez Krzysztofa Kolumba, ten przysmak był dostępny jedynie dla rdzennych amerykańskich plemion.
To Majowie jako pierwsi wykorzystywali nasiona kakaowca do wytwarzania specjalnego napoju – Xococalit, co z języka nahuatl tłumaczy się jako „gorzka woda”. Dostępny był on zazwyczaj tylko dla najbogatszych, a przygotowywano go poprzez roztarcie nasion z miodem, chili bądź kukurydzą. Taką dawną wersję gorącej czekolady znali również Aztekowie.
W Europie początkowo nasiona kakaowca nie cieszyły się dużą popularnością z prostej przyczyny: nikt nie wiedział, jak je przyrządzić. Dopiero w XVII w. wynaleziono metodę zalewania roztartych ziaren wodą z cukrem, a w 1828 – proszkowania nasion na kakao. To w końcu doprowadziło do powstania pierwszej tabliczki czekolady: mieszanki kakao, cukru i tłuszczu kakaowego.
Gorący temat: jeść, czy nie jeść czekolady?
Przysmak ten owiany jest złą sławą, choć tak naprawdę czekolada zawiera wiele składników mineralnych, poprawia nastrój poprzez zwiększenie wydzielania endorfin, a także zmiejsza ryzyko chorób serca. Ważne jednak, jaką czekoladę jemy!
Najzdrowsza jest gorzka czekolada, zawierająca przynajmniej 70% miazgi kakaowej. W mlecznej wersji znajdziemy dużo domieszek, które dodają do tabliczki nie tylko słodyczy, ale i kalorii.
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele ciekawych smaków, w tym nowość: czekolada dubajska. To opracowana w 2021 r. mieszanka czekolady mlecznej z kremem pistacjowym, tahini oraz ciastem kataifi. Czy można połączyć te przysmaki z pizzą?
Słodka pizza na Dzień Czekolady
Jak uczcić taką wyjątkową okazję? Oto kilka naszych propozycji:
- Pizza Dubajska z kremem pistacjowym oraz chrupką posypką z kawałków czekolady.
- Pizza z mascarpone oraz świeżymi owocami: truskawkami, bananami, jagodami.
- Pizza z nutellą, orzechami i bitą śmietaną.
A jeśli po słodkiej czekoladzie będziesz mieć ochotę na pyszną kolację, to odwiedź Pizzerię Kraków Babilon, ul. Skarżyńskiego i Budryka, i wybierz dla siebie perfekcyjną kompozycję na słono!