pizza z grilla

Pizza z grilla – nietypowe przepisy na lato

PizzaBabilon

Czy włoski przysmak nadaje się na tradycyjnego, polskiego grilla?

Niektórzy czytelnicy z pewnością łapią się teraz za głowę: jak to, pizza z grilla? A jednak – połączenie śródziemnomorskiej klasyki z nietypowym smakiem dymu i żaru to ciekawy sposób na urozmaicenie letniego wieczoru. A przy tym przygotowanie pizzy na grilla jest niesamowicie proste!

W jaki sposób piec taką potrawę? Oto nasze wskazówki.

Przygotowanie ciasta

Kluczową kwestią podczas serwowania pizzy z grilla jest odpowiednie przygotowanie ciasta drożdżowego. Skorzystaj ze swojego ulubionego przepisu, a po wyrośnięciu ciasta podziel je na kilka mniejszych części. Każdą z nich cienko rozwałkuj – pamiętaj, żeby nie dodawać zbyt dużo mąki! Dzięki temu ciasto pozostanie lekkie i puszyste.

Następne kroki są już inne niż w przypadku pieczenia pizzy w piekarniku. Po pierwsze, należy bardzo dobrze rozgrzać grill przed umieszczeniem na nim ciasta. Odpowiednia temperatura wynosi ponad 250°C. Warto przy tym skorzystać z kamienia do pizzy, dzięki któremu potrawa równomiernie się upiecze i wyjdzie wspaniale chrupiąca – wystarczy tylko wcześniej nagrzać jego powierzchnię. W innym wypadku możemy mieć problem z upieczeniem ciasta na ruszcie.

Po drugie i najważniejsze, wszystkie dodatki nakładaj dopiero po podpieczeniu podstawy! W przeciwnym wypadku pizza na grilla nasiąknie, co znacznie wydłuży czas grillowania.

Ciasto powinniśmy trzymać na grillu około 7 minut. Polecamy jednak obrócić je w trakcie pieczenia.

Najlepsze kompozycje dodatków

Skoro mamy już nietypowe przygotowanie pizzy, to użyjmy również nietypowych dodatków! Zaskocz swoich gości  smakami, których nie mają na co dzień. Skorzystaj z naszych propozycji:

  • Pizza wegetariańska z grillowanymi warzywami, czyli cukinią, bakłażanem i papryką. Przypiecz je wcześniej na ogniu, a potem ułóż na cieście drożdżowym i posyp fetą oraz ziołami.
  • Pizza z rukolą – ciasto posmaruj sosem pomidorowym, dodaj rukolę, parmezan i oliwę z oliwek. Uzyskasz w ten sposób włoski, lekki smak.
  • Pizza z szynką – dla mięsożerców polecamy cienkie prosciutto z pieprzem cayenne oraz ananasem w wersji hawajskiej lub serami w wersji bardziej klasycznej.
  • Pizza z kozim serem – połącz smak sera z miodem, orzechami włoskimi i sosem śmietanowym, aby uzyskać pyszny smak lata.

A jeśli nie masz ochoty gotować, pizza na grilla ze znajomymi może pojawić się na Twoim progu w kilka chwil – wystarczy, że złożysz zamówienie w Pizzerii Babilon. Pizza na wynos, Kraków, ul. Skarżyńskiego i Budryka, to idealna propozycja na wakacyjną imprezę!

Podziel się z innymi: