Czy włoski przysmak nadaje się na tradycyjnego, polskiego grilla?
Niektórzy czytelnicy z pewnością łapią się teraz za głowę: jak to, pizza z grilla? A jednak – połączenie śródziemnomorskiej klasyki z nietypowym smakiem dymu i żaru to ciekawy sposób na urozmaicenie letniego wieczoru. A przy tym przygotowanie pizzy na grilla jest niesamowicie proste!
W jaki sposób piec taką potrawę? Oto nasze wskazówki.
Przygotowanie ciasta
Kluczową kwestią podczas serwowania pizzy z grilla jest odpowiednie przygotowanie ciasta drożdżowego. Skorzystaj ze swojego ulubionego przepisu, a po wyrośnięciu ciasta podziel je na kilka mniejszych części. Każdą z nich cienko rozwałkuj – pamiętaj, żeby nie dodawać zbyt dużo mąki! Dzięki temu ciasto pozostanie lekkie i puszyste.
Następne kroki są już inne niż w przypadku pieczenia pizzy w piekarniku. Po pierwsze, należy bardzo dobrze rozgrzać grill przed umieszczeniem na nim ciasta. Odpowiednia temperatura wynosi ponad 250°C. Warto przy tym skorzystać z kamienia do pizzy, dzięki któremu potrawa równomiernie się upiecze i wyjdzie wspaniale chrupiąca – wystarczy tylko wcześniej nagrzać jego powierzchnię. W innym wypadku możemy mieć problem z upieczeniem ciasta na ruszcie.
Po drugie i najważniejsze, wszystkie dodatki nakładaj dopiero po podpieczeniu podstawy! W przeciwnym wypadku pizza na grilla nasiąknie, co znacznie wydłuży czas grillowania.
Ciasto powinniśmy trzymać na grillu około 7 minut. Polecamy jednak obrócić je w trakcie pieczenia.
Najlepsze kompozycje dodatków
Skoro mamy już nietypowe przygotowanie pizzy, to użyjmy również nietypowych dodatków! Zaskocz swoich gości smakami, których nie mają na co dzień. Skorzystaj z naszych propozycji:
- Pizza wegetariańska z grillowanymi warzywami, czyli cukinią, bakłażanem i papryką. Przypiecz je wcześniej na ogniu, a potem ułóż na cieście drożdżowym i posyp fetą oraz ziołami.
- Pizza z rukolą – ciasto posmaruj sosem pomidorowym, dodaj rukolę, parmezan i oliwę z oliwek. Uzyskasz w ten sposób włoski, lekki smak.
- Pizza z szynką – dla mięsożerców polecamy cienkie prosciutto z pieprzem cayenne oraz ananasem w wersji hawajskiej lub serami w wersji bardziej klasycznej.
- Pizza z kozim serem – połącz smak sera z miodem, orzechami włoskimi i sosem śmietanowym, aby uzyskać pyszny smak lata.
A jeśli nie masz ochoty gotować, pizza na grilla ze znajomymi może pojawić się na Twoim progu w kilka chwil – wystarczy, że złożysz zamówienie w Pizzerii Babilon. Pizza na wynos, Kraków, ul. Skarżyńskiego i Budryka, to idealna propozycja na wakacyjną imprezę!