pizza jesienna

Pizza jesienna – przepis na pizzę z dynią, serem gorgonzola i miodem

PizzaBabilon

Jesień za oknem trwa już w najlepsze: pora wyciągnąć ciepłe kołdry, kurtki i skórzane buty. Imprezy na świeżym powietrzu muszą niestety zostać zastąpione przez wieczory z ciepłą herbatą przed telewizorem, ale nie ma tego złego – przynajmniej do kuchni powróciły jesienne przysmaki!

To właśnie od października do grudnia możemy delektować się świeżymi grzybami, dorodnymi dyniami, a także jabłkami, gruszkami i śliwkami. W jesiennym menu znajdują się zupy, pieczenie, sosy grzybowe i ciasta. A my mamy jeszcze jedną propozycję: jesienną pizzę!

Dynia – prawdziwa królowa

Jeśli wykorzystujesz dynię jako latarnię na Halloween, upewnij się, że nie wyrzucasz miąższu do śmieci! To warzywo zawiera bogactwo składników odżywczych:

  • beta-karoten,
  • potas,
  • kwas foliowy,
  • dużo błonnika,
  • cynk,
  • lecytynę.

A do tego jest niskokaloryczne i bardzo sycące. Dynia przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu, zwalczania wolnych rodników i usprawnienia pracy mózgu. Zatem następnym razem, kiedy wykorzystasz ją jako latarnię, upewnij się, że wyskrobałeś cały miąższ – to z niego właśnie przygotowuje się pyszną pizzę!

Jesienna pizza z dynią

A gdyby tak przenieść cały ten październikowy klimat na talerz? Nasz przepis to idealne połączenie znanej potrawy z nietypowymi składnikami, a efekt jest powalający!

Na początek obierz i pokrój w kostkę 150g dyni Hokkaido lub piżmowej. To właśnie te dwie odmiany mają najbardziej delikatny i kremowy smak spośród wszystkich rodzajów dyń. Następnie wymieszaj kawałki z odrobiną miodu, cynamonu, płatkami chili oraz dwoma łyżkami oleju. Tak przygotowane warzywo piecz przez około 15 minut w 200 stopniach.

W międzyczasie przygotuj także ciasto drożdżowe według swojego ulubionego przepisu oraz aromatyzowaną oliwę, która zastąpi w tym przepisie klasyczny sos pomidorowy. Wystarczy, że połączysz oliwę, miód, łyżkę octu jabłkowego, trochę cynamonu, chili i wędzonej papryki, a uzyskasz wspaniały dressing do pieczonej dyni.

Smaki jesieni na talerzu

Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je, a potem posmaruj placek aromatyzowaną oliwą. Teraz możesz puścić wodze fantazji i poeksperymentować z dodatkami! My polecamy całe bogactwo jesieni:

  • boczek,
  • piórka cebuli,
  • plasterki jabłka,
  • i oczywiście pieczoną dynię!

Warzywo to doskonale komponuje się z wyrazistym serem gorgonzola, którego wprost nie może zabraknąć na tej jesiennej pizzy.

Kiedy wszystko jest gotowe, włóż danie do piekarnika i piecz przez 10 min w 200 stopniach. Smacznego!

A jeśli wolisz zamówić pizzę? Pizzeria Babilon, Kraków, ul. Skarżyńskiego i Budryka, przywiezie ją prosto do Twojego domu!

Sprawdź menu i wybierz swoją jesienną pizzę!

Podziel się z innymi: