Lato w pełni, a nasze myśli nieustannie wędrują w kierunku urlopu. To czas, w którym możemy zwiedzić ciekawe miejsca i spróbować smakowitych potraw. Ze względu na wysokie temperatury mamy jednak nieco inne oczekiwania w kontekście dań… Szukamy czegoś lżejszego, co pomoże w uzupełnieniu brakujących składników i jednocześnie nie sprawi, że staniemy się zmęczeni i ociężali. W dzisiejszym artykule sprawdzimy, które warianty pizzy będą najlepsze na upalny dzień.
Pizza Wegetariana – lekka i zdrowa
Smaczna, pożywna i pozbawiona tłustych składników – taka właśnie jest pizza wegetariańska. To idealne połączenie smaku ciasta z pożywnymi dodatkami, które dostarczą cennych witamin i minerałów. Na smakowitym cieście znajdzie się to, co najlepsze: idealnie podgrzane pieczarki, soczysta papryka i kukurydza oraz aromatyczna cebula. Wszystko wzbogacone smakiem pomidora i oliwy – po prostu palce lizać!
Dla osób lubiących połączenie szpinaku z cebulą przygotowaliśmy oryginalny wariant Spinaci. To pizza na cienkim cieście, na której oprócz głównych składników znajduje się ser feta oraz pomidor. Takie połączenie idealnie pasuje na letni upał, gdy potrzebujemy lekkostrawnego, niskokalorycznego dania.
Letnia pizza dla mięsożerców
Wcale nie musisz rezygnować z dodatków mięsnych, by zmniejszyć kaloryczność pizzy! Wystarczy wybrać odpowiedni wariant i poczuć smak umami połączony z chrupiącym ciastem! Idealnym wariantem w trakcie wakacyjnego wypoczynku będzie pizza Pomidoro. To ciasto, które zawiera soczyste kawałeczki kurczaka, dodatek suszonych pomidorów oraz szpinak, który idealnie uzupełnia smak.
Pizza z owocami morza wydaje się być zbyt ciężka na upał? Postaw na skromniejszą wersję Siliciana. To pizza z tuńczykiem, którego smak wzmacnia dodatek papryki i pieczarek. Nieco egzotyczna kombinacja składników może dostarczyć niezapomnianych doznań i z pewnością nie obciąży nadmiernie twojego żołądka.
Sam dobierz składniki, które lubisz!
Pizza jest tak uniwersalną potrawą, że może być serwowana z nieograniczoną ilością dodatków. Restauracje i lokale gastronomiczne coraz częściej eksperymentują w tworzeniu kombinacji, czym z pewnością przyciągają uwagę klienta. W wielu przypadkach możesz też samodzielnie ustalić zestaw dodatków, które będą najlepiej odpowiadały Twoim preferencjom.
Jeśli szukasz zdrowego, lekkiego posiłku, zrezygnuj jednak ze składników tłustych. Sery, wędliny oraz mięso najlepiej zastąpić dodatkiem warzyw czy oliwy z oliwek. Aromatyczna pizza ziołowa na cienkim cieście będzie znacznie lepszym rozwiązaniem niż ciężkostrawna pizza z dodatkiem mozzarelli, salami oraz szynki. Wszystko jednak zależy od indywidualnych preferencji, dlatego nie bój się eksperymentować!