Pizza na słodko – czy to nie jest profanacja? Dla prawdziwych amatorów włoskiej kuchni z pewnością tak dlatego takiego dania raczej nie znajdziemy w renomowanej pizzerii. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, byśmy smaczną pizzę z owocami przygotowali w domowych warunkach. Nasze pociechy z pewnością się z tego powodu ucieszą!
Pizza z ananasem – na słodko czy nie?
Wśród smakoszy pizzy od lat trwa spór o pizzę hawajską, która do dziś nie została wpisana do kanonu wariantów tej popularnej potrawy. Kością niezgody jest tu właśnie wspomniany owoc, który zdaniem wielu nie pasuje do charakteru dania. Typowa pizza hawajska nie jest jednak przygotowywana na słodko, choć faktycznie zawiera pokrojone kawałki ananasa.
Tradycyjne drożdżowe ciasto w tym przypadku zdobią plastry szynki, sera, wspomnianego owocu i sosu pomidorowego. To dość nietypowe połączenie w rzeczywistości jest bardzo smaczne, ponieważ delikatny aromat ananasa doskonale uzupełnia pikantny smak czerwonego sosu. Pizza hawajska, mimo licznych kontrowersji dostępna jest w wielu restauracjach na całym świecie i mimo sporej krytyki zdobywa coraz szerszą popularność.
Wyjątkowy wariant z nutellą i bananami
Tę potrawę pokochają przede wszystkim dzieci. Można ją przygotować z ciasta drożdżowego o podobnej konsystencji co tradycyjna Margarita. Spód do pizzy jest dość uniwersalny, przez co łatwo go połączyć zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi składnikami. Dlatego jeśli przygotowujemy oryginalną pizzę i zostanie nam trochę ciasta, możemy stworzyć smaczną przekąskę dla najmłodszych.
Nutellę oraz pokrojone banany możemy układać na cieście przed włożeniem do piekarnika. Na początku formujemy ciasto w taki sposób, by jego środek był nieco cieńszy, a brzegi grubsze. Następnie smarujemy pizzę nutellą i wykładamy pokrojone w plasterki banany. Tak przygotowane ciasto smarujemy jeszcze ciepłą mieszanką mleka z roztopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Trzymamy danie przez 15 minut w temperaturze 250 stopni aż brzegi pizzy idealnie się zarumienią.
Owocowa pizza? Czemu nie!
Taka pizza może być idealnym pomysłem na przekąskę podczas letnich upałów. Wtedy owoców sezonowych, takich jak truskawki, borówki czy agrest będziemy mieć przecież pod dostatkiem. Podobnie jak w przypadku klasycznej pizzy, ciasto przygotowujemy z mąki, wody oraz drożdży. Możemy w tym przypadku dodać nieco więcej cukru, dzięki czemu pizza będzie jeszcze smaczniejsza. Po wyrośnięciu ciasta formujemy cienkie placki i przystępujemy do wykładania składników.
Zamiast sosu pomidorowego w tym przypadku możemy wykorzystać nutellę, dżem lub ulubioną konfiturę. Smarujemy nią ciasto w pierwszej kolejności, po czym wykładamy ulubione owoce. Do pizzy najlepiej sprawdzą się te, które zawierają więcej miąższu, czyli np. truskawki, agrest czy śliwki. Smak ciasta możemy wzbogacić delikatnym serkiem mascarpone, który po starciu rozsypujemy na owocach. Całość możemy posypać orzechami lub startą białą czekoladą.