Na pizzę najczęściej chodzimy do pizzerii – w końcu to danie idealne na spotkanie ze znajomymi albo leniwy wieczór. W restauracji możemy zamówić wiele klasycznych oraz tych bardziej zwariowanych kompozycji, dlatego praktycznie każdy może znaleźć coś dla siebie. Prawda?
Nie do końca! Trzeba przyznać, że przyrządzona własnoręcznie pizza domowa z naszymi ulubionymi dodatkami smakuje zupełnie inaczej. Przygotowanie jej wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać, a w efekcie otrzymujemy danie niepowtarzalne. Chcesz spróbować?
Domowa pizza – przepis na blachę
Podstawą przepisu jest przygotowanie idealnego ciasta drożdżowego. Do tego potrzeba następujących składników:
- mąka typ 00 – 300 g,
- woda – 200 ml,
- drożdże – 50 g,
- cukier – pół łyżeczki,
- oliwa,
- sól.
Zaczynamy od przygotowania zaczynu z odrobiny mąki, wody, drożdży i cukru. Kiedy zacznie się pienić, dosypujemy resztę mąki, sól i oliwę. Potem wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Drożdże potrzebują około 40 min w ciepłym miejscu. Jeżeli stwierdzimy, że ciasto jest zbyt lepkie, to należy dodać mąki, a jeśli zbyt gęste, to dolewamy wody.
Jak dużo ciasta powinniśmy wyrobić? W zasadzie zależy to od nas i naszego piekarnika. Niektórzy wolą cienkie, wypieczone pizze, inni preferują to danie na grubym cieście, jeszcze trzeci przepadają za grubymi brzegami, wypełnionymi serem. Do wyboru, do koloru!
Jakie składniki do domowej pizzy?
Ale prawdziwa magia dzieje się na cieście. Mowa oczywiście o składnikach!
W domu nigdy nie ma problemu z tym, żeby dopasować dodatki do dania. W restauracji trzeba zdecydować się na konkretny zestaw, ale tutaj można poszaleć – każdy kawałek z czymś innym? Bez problemu! A może wszystko wszędzie? Proszę bardzo!
Pizza margharita zawiera tylko trzy produkty: pomidory, ser i bazylię. W tym przypadku zachęcamy jednak do eksperymentowania. Oto kilka ciekawych propozycji:
- dodatki warzywne – oliwki, kapary, papryka, pomidory, kukurydza, pieczarki, rukola, ziemniaki, cebula, karczochy, szpinak.
- dodatki mięsne – kiełbasa, boczek, salami, szynka, kurczak.
- sosy – barbecue, sos śmietanowy, czosnkowy, musztardowy.
- owoce – żurawina, ananas, awokado, powidła śliwkowe.
Wiele osób lubi eksperymentować z pizzą na słodko i decydują się również na dodatek czekolady. Ostatecznie jednak najpopularniejsze są wersje serowe – z wieloma rodzajami serów, np. pleśniowym, mozzarellą – oraz mięsne. Najważniejsze jest jednak, aby wszystkie produkty były dobrze odsączone przed położeniem na placek, ponieważ w przeciwnym razie ciasto może się nie upiec.
A jeśli zatęsknisz za naszą pizzą, to zapraszamy do Pizzerii Babilon!