Jak zrobić margheritę - nie robiąc sobie krzywdy?

Jak zrobić margheritę – nie robiąc sobie krzywdy?

BabilonAdmin

Jesteś fanem włoskiej pizzy i bardzo chciałbyś nauczyć się przygotowywania jej osobiście, jednak Twoje umiejętności kulinarne nie są na wybitnie wysokim poziomie? O nic się nie martw, z nami zrobisz ją szybciej niż podejrzewasz! Margherita będzie gotowa za 30 minut, jeśli zaczniesz już teraz!

Od czego zacząć?

Pierwszym punktem, od którego należy zacząć każde wyzwanie w kuchni, jest przygotowanie wszystkich potrzebnych składników. W przypadku margherity koniecznie musimy podzielić składniki na te odpowiadające za stworzenie ciasta oraz te, z których powstanie sos i dodatki. Zaczynamy!

Składniki do ciasta:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki do sosu + dodatki:

  • Puszka obranych pomidorów
  • Kulka sera mozzarella
  • Sól, pieprz
  • Pół łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • Łyżka oliwy
  • Świeża bazylia

Przygotowanie margherity

Kiedy wszystkie składniki mamy już pod ręką, przyszedł czas na prawdziwe robienie pizzy – samemu! Na pierwszy ogień idzie nasze ciasto, które niezaprzeczalnie jest najważniejszym elementem pizzy. Pamiętaj, że drożdże do ciasta muszą być w temperaturze pokojowej! Dodaj do nich ciepłej wody, cukru, szczypty soli, mąki oraz oliwy – wszystko dokładnie mieszając (możesz to zrobić rękami). Kiedy uznasz, że składniki dobrze się wymieszały, odstaw ciasto na kilka minut do ciepłego miejsce, aby mogło ładnie wyrosnąć.

Podczas, gdy ciasto przybiera odpowiednich wymiarów, warto zabrać się za przygotowywanie sosu pomidorowego – drugiego priorytetu pizzy. Rozpocznij od zagotowania pomidorów wraz z solą, pieprzem, cukrem, oregano oraz oliwą. Następnie zmiksuj je oraz odstaw do gotowania, na które powinieneś poświęcić mniej więcej 15 minut.

Wracamy do ciasta, które zdążyło już pięknie wyrosnąć. Uformuj z ciasta okrągły placek o grubości 4 milimetrów za pomocą wałka (ewentualnie dłoni). Następnie posmaruj blachę do pieczenia w całości oliwą z oliwek, a kiedy skończysz – przełóż na nią ciasto. Dodaj do niego gotowy sos – tutaj możesz pozwolić swojej artystycznej duszy na pełny komfort, zrób to dokładnie tak, jak sobie życzysz. Dodaj mozzarellę i odrobiny oliwy z oliwek. Teraz wstaw ciasto do rozgrzanego (mniej więcej do 220 stopni) piekarnika i czekaj na swoje arcydzieło około 14 minut, aż boki ciasta będą zarumienione. Wyciągnij pizzę z piekarnika by podziwiaj swoje nowe osiągnięcie. Dla smaku możesz posypać wierzch listkami bazylii. Pizza zrobiona, kuchnia cała, a samozadowolenie wyrywa się drzwiami i oknami. Czas na ucztę!

*Gdyby jednak wszystko wyglądało nieco inaczej – Zapraszamy do Babilonu na bezproblemową margheritę!

 

Podziel się z innymi: