Jak wygląda prawdziwa włoska pizza? Sprawdź po czym poznasz takie danie

BabilonAdmin

Pizza stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw na świecie. Niemal w każdym regionie można spotkać restauracje serwujące różnorodne jej odmiany. Często właściciele lokalu tworzą własne zestawy dodatków, które wyodrębniają pizzę spośród innych. Jednak oryginalna potrawa ma nieco inne cechy. W dzisiejszym artykule sprawdzimy, w jaki sposób rozpoznać włoską pizzę…

Kilka zasad przygotowania pizzy od ich twórców…

Włosi to specjaliści w przygotowaniu idealnie wypieczonego ciasta. Smak potraw wynika z zastosowanych składników – najczęściej korzysta się tam z wysokiej jakości regionalnych dodatków. Włoscy kucharze do pieczenia ciasta używają mąki typu 0 lub 00, a także drożdży browarnianych lub neapolitańskich. Takie połączenie gwarantuje puszystą strukturę ciasta i łatwość jego obróbki.

Najczęściej pizzę włoską piecze się bardzo krótko w wysokiej temperaturze. W każdym rejonie Włoch powstały charakterystyczne warianty, do których wykorzystuje się lokalne składniki, takie jak pomidory San Marzano czy ser wytworzony z mleka krów wypasanych w rejonie Kampanii i Lazio.

Nadrzędną zasadą każdej pizzy jest minimum dodatków. W czasie, gdy pizzerie na całym świecie prześcigają się w pomysłach dotyczących rozbudowanej kompozycji, tradycyjny włoski kucharz postawi na dwa, maksymalnie trzy składniki na cieście. Pizza przeważnie nie zawiera też dodatkowych sosów, a smak niektórych wariantów wzmacnia jedynie oliwa z oliwek.

Pizza nie tylko okrągła…

Choć u nas ten kształt traktowany jest jako standard, w stolicy pizzy ciasto może być podane w nieco innej formie. Najczęściej charakterystyczny kształt spotykany jest w południowej części kraju. Im dalej w kierunku Alp, tym częściej pojawiają się warianty o niestandardowej formie.

Przykładowo Pizza Al Taglio wyróżnia się wyrośniętym ciastem oraz prostokątnym kształtem, podzielonym na kilka kawałków. Najczęściej nie jest ona sprzedawana w całości, tylko w wydzielonych porcjach. Choć powszechnie uważa się, że kwadratowy kształt został stworzony na potrzeby zachodniego rynku, w rzeczywistości jednak taka pizza od lat stanowi regionalny przysmak w wielu częściach Włoch.

Inne ciekawostki dotyczące włoskiej pizzy

W kulturze utarło się przekonanie, że nie ma pizzy bez sosu pomidorowego… Tradycyjny wariant Bianca stanowi wyjątek od tej reguły. Uzupełnieniem ciasta jest sos biały, przygotowany na bazie mleka lub pesto. Ciekawym wariantem będzie też charakterystyczna pizza “Calzone”, która jest zbudowana z dwóch połówek ciasta wypełnionych farszem.

Sycylijska pizza z kolei serwowana jest na cieście o kwadratowym kształcie i grubej, puszystej strukturze. A tradycyjna potrawa neapolitańska zawiera oliwę z oliwek, która zastępuje tradycyjny sos. Tę odmianę je się w specyficzny sposób, zaczynając od środkowej części i przechodząc w kierunku rogów, które konsumuje się na końcu.

Podziel się z innymi: