Wydawałoby się to, że odpowiedź na pytanie jest prosta – zamów to, co lubisz, nieważne czy to jest woda, napój gazowany czy wino. Natomiast, jeśli chciałbyś, choć chwilę zastanowić się, jak uczynić twój posiłek jeszcze lepszym, to ten artykuł jest dla ciebie! Dowiesz się, czym się kierować, a czego unikać, by pizza zawsze dobrze współgrała z napojem i smakowała idealnie.
Słodko, wytrawnie, a może neutralnie?
Z doborem napoju jest jak z ubiorem – nie chcesz, by niewielkie akcesoria odwracały uwagę od całości albo wręcz gryzły się z twoimi spodniami czy koszulą. Przy wyborze odpowiedniego napoju, ważne jest, by podkreślał smaki składników na pizzy.
Słodko, ale czy to dobrze?
Spora część z nas lubi wypić sobie starą dobrą colę lub pepsi. Każdy słodzony napój sprawi, że twój apetyt spadnie, a lepki smak na ustach uniemożliwi doznanie pełni wrażeń z pizzy, która to przecież ma być twoim głównym dostawcą smaku. Dzieje się tak dlatego, że cukier wywołuje w nas uczucie wysycenia, daje iluzję tego, że częściowo się najedliśmy, kiedy w istocie wypiliśmy tylko łyk napoju. Dodatkowo, dwutlenek węgla zawarty w napojach gazowanych sprawi, że poczujemy się ciężko i stracimy częściowo apetyt na pizzę.
Wino – najlepszy przyjaciel Włocha
We Włoszech nie może się obyć bez wina do pizzy, a wiele lat kultywowania tej tradycji sprawiło, że wykształcił się tam pewien kodeks, którego tajniki zdradzimy wam poniżej.
- Margherita – królowa wśród pizzy, jedna z najprostszych, ale jakże smacznych. Klasyk każdej pizzerii, niezależnie w jakim kraju czy regionie jesteśmy. W związku z tym, że jej smak opiera się w zasadzie jedynie na pomidorach, nie chcemy zabić go czymś mocnym i ciężkim, dlatego najlepszym wyborem będzie lekkie białe wino, najlepiej o cytrusowym, orzeźwiającym aromacie.
- Salame – różnie nazywana w zależności od części świata, czasami pojawia się w pikantnej wersji nazywanej przez włochów Diavola. Na ogół do większości mięsnych pizz chcemy dobrać czerwone wino, dodatkowo takie, które zniweluje nam ostrość wyrazistych i pikantnych składników tak, że będziemy je czuć, ale nie będą nas zbytnio “palić”, podbije ich smak tak, by były jeszcze smaczniejsze. Dlatego nieważne, czy zamawiasz zwykłą pizzę z salami, szynką, a może kurczakiem, zwróć uwagę, by dobrane przez ciebie wino nie było zbyt wytrawne.
- Quattro formaggi – klasyczne cztery sery, które wprost idealnie skomponują się z bardzo wyrazistym winem (białym lub czerwonym) o zdecydowanie wyczuwalnym aromacie owoców. Kwaśność wina złamie tłustość serów sprawiając, że pizza wyda nam się lekka, choć w rzeczywistości wszyscy wiemy, że taka nie jest.
- Frutti di mare – owoce morza, królujące wprost we Włoszech. W ich przypadku sprawdzi się białe wino, najlepiej lekko musujące i orzeźwiające, które nie zabije morskiego aromatu jaki kochamy w takich przysmakach jak krewetki czy mule.
Najbardziej neutralna ze wszystkich
Zwykła, niegazowana woda jest tym, co zaspokoi nasze pragnienie, ale nie zburzy piramidy smaków, którą dostarczy nam pizza. Zwykle jest tańsza od wina czy innego napoju i jeśli nie wiesz, na co się zdecydować, wybierz po prostu ją. To zawsze jest dobry wybór, nie tylko do pizzy, ale też do innych dań, ze względu na neutralność smaku.
Czym zatem kierować się przy doborze napoju do pizzy?
- Unikaj słodzonych napojów.
- Nie zabijaj smaku pizzy zbyt mocnymi aromatami.
- Do mięsnych dodatków wybierz półwytrawne czerwone wina.
- Tłustość pokonuj kwaśnością.
- Nie wiesz, co wybrać? Wybierz wodę!