Pizza w Krakowie i smog spowijający miasto nie mają na pierwszy rzut oka wiele wspólnego. Połączenie to wydaje się wręcz absurdalne, ale pogłoski o tym, iż pizza w Krakowie ma zdrożeć poprzez zakaz palenia m.in.drewnem w piecach, wzbudziła wręcz szok i niedowierzanie.
Zakaz ten ograniczający smog ma dotknąć wszystkie piece w mieście ? nawet te w lokalach z pizzą. Czy blady strach, który padł na miłośników włoskiego placka z serem i dodatkami wypiekanego w opalanych drewnem piecach jest rzeczywiście uzasadniony? Czy pizza w Krakowie naprawdę będzie droższa i pieczona jedynie w piecach gazowych? Odpowiedzi na te pytania oraz szczegółowe informacje prezentujemy poniżej.
Likwidacja pieców opalanych drewnem
Od 1 Września w Krakowie obowiązywać ma całkowity zakaz palenia paliwami stałymi takimi jak węgiel oraz drewno. Zakaz zawarty jest w uchwale z 2016 roku. W myśl tej uchwały przestać funkcjonować mają również i piece do pizzy opalane drewnem w restauracjach czy barach. Walka ta ma ograniczyć smog oraz emisję szkodliwych gazów do atmosfery. Wiadomość spowodowała spore zamieszanie i jedno główne pytanie wśród miłośników pizzy- czy to koniec jej pieczenia w piecach opalanych drewnem i początek podwyżek?
Wyjątki od zakazu
W całym zamieszaniu istnieje jednak światełko w tunelu! Dużą nadzieją jest jednak możliwość uzyskania wyjątku od zakazu, składając wniosek w Urzędzie Miasta. Do spełnienia będą prawdopodobnie dwa. Piec musi być w stanie przygotować min. 500 posiłków dziennie oraz spełniać normy jakościowe. Nie wiadomo jeszcze jednak nic o szczegółowych warunkach odnośnie norm emisji pieców. Te nie są jeszcze określone przez Ministerstwo, ale ogólna możliwość uzyskania takiego odstępstwa daje wielkie nadzieje na to, że pizza nadal będzie wypiekana w piecach opalanych drewnem.
Pizza taka ma zupełnie inny smak i jest niepowtarzalna. Wypiekany włoski przysmak w piecu docenia wiele osób ? w tym koneserzy. Tylko tak przyrządzana ma swój smak i charakter rodem z włoskiej ziemi.
Czy pizza zdrożeje?
Jednym z najważniejszych pytań tej całej sytuacji jest to czy pizza rzeczywiście zdrożeje. W praktyce podwyżki pizzy na 99% na szczęście nam nie grożą. Restauratorzy, odpowiadając na to pytanie, wyjaśniają, że gaz jest tańszym paliwem niż drewno i stosunkowo łatwo zastąpić, piec opalany drewnem takim na gaz. Cena jest jednym z ważniejszych czynników, który decyduje o wyborze restauracji, co również zapewnia miłośnikom, że pizza nie powinna zdrożeć. W rzeczywistości istnieje kilka sposobów, aby otrzymać zwolnienie z zakazu lub piec pizze alternatywnie. Pozwala planować to dalsze wypady na krakowską pizzę bez drenażu portfela i nerwowego sprawdzania cen w menu.