Koniec października to świetna okazja do świętowania. I choć samo Halloween przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych całkiem niedawno, to tradycja ta wydaje się już całkiem udomowiona. Nieważne, czy najmłodsi, czy dorośli – wszyscy chętnie uczestniczą w zabawie!
Planujesz imprezę kostiumową dla znajomych? A może chcesz zaskoczyć dzieci nietypowym obiadem? Oto nasza propozycja – pizza halloweenowa!
Pomarańczowy jak dynia i czarny jak węgiel
Co się kojarzy z Halloween? Duchy, pająki, wiedźmy, i oczywiście dwa kolory: pomarańczowy i czarny! Aby przygotować wyjątkową pizzę, która od razu straszy, wystarczy postawić na te dwie barwy.
Czarne ciasto łatwo uzyskać poprzez dodanie węgla aktywnego do ciasta drożdżowego. Po prostu przygotowujemy spód tak jak zwykle, a następnie dodajemy dwie łyżki węgla na pół kilograma mąki. Można również skorzystać z atramentu z mątwy, jednak to zdecydowanie droższa i mniej dostępna alternatywa.
Do takiego czarnego spodu pasuje nawet krwistoczerwony sos pomidorowy, ale możemy również dodać kolejny nietypowy element: dyniowe purée. W końcu dynia to jesienna królowa – ze skórki powstaje latarnia, a z miąższu sos do pizzy! Wystarczy to warzywo upiec, a następnie zblendować. Do jednej szklanki musu dodaj napój roślinny lub wodę oraz sól, pieprz, suszony czosnek, oregano i gałkę muszkatołową. Taki sos wyłóż na spód do pizzy, aby uzyskać świetny efekt kolorystyczny.
Halloweenowe dodatki
Na pomarańczowo-czarną pizzę można wyłożyć klasyczną szynkę, salami, ser. A można też zaszaleć!
Oliwki łatwo zmienisz w pajączki: wystarczy z jednej czarnej oliwki zrobić tułów, a drugą pokroić w kształt cienkich paseczków, czyli nóg.
Mozzarelli z kolei niewiele brakuje do całkiem udanego ducha. Pokrój ser w dość grube plastry, a następnie przytnij kształt tak, aby udawał postać schowaną w prześcieradle. Wykorzystaj czarne oliwki, aby dodać duchowi usta i oczy.
Wskazówka: z mini mozzarelli można również wykonać gałki oczne, a z oliwek – źrenice. Pod wpływem ciepła oczy rozpłyną się i będą wyglądać bardzo upiornie.
A dla urozmaicenia menu proponujemy jeszcze pieczarkowe czaszki. Grzyby należy przeciąć na pół, a następnie wydrążyć dziury po oczach oraz naciąć nóżkę, aby imitowała zęby.
Pizza na Halloween z Pizzerii Babilon
Nie oszukujmy się – tak przygotowana pizza to strasznie dużo pracy. Jeśli boisz się stania w kuchni, to chwyć za telefon i zamów śmiertelnie dobrą pizzę z upiornie szybką dostawą do domu. Pizzeria Babilon, Kraków, ul. Skarżyńskiego i Budryka – daj się zaskoczyć… i przestraszyć!