Choć pizza często stanowi szybką kolację, która ratuje nas, kiedy nie mamy czasu gotować, to przecież danie to występuje również w eleganckiej odsłonie. W restauracjach z kuchnią włoską można bowiem skosztować doskonałej pizzy z ciekawymi dodatkami – a jeśli na stole postawimy też nastrojowe świece oraz butelkę pysznego wina, to stworzymy romantyczną, wyjątkową atmosferę!
Jakie trunki najlepiej pasują do pizzy? To oczywiście zależy od jej rodzaju. Nie warto wybierać na oślep, ponieważ zły wybór zmieni na gorsze smak dania, a przecież włoska kuchnia to wspaniały świat aromatów. Sprawdź nasz poniższy przewodnik, żeby być przygotowanym na każdą okazję!
Do jakiej pizzy pasuje wino czerwone?
Klasyczne półwytrawne wino czerwone jest wyraziste w smaku. Dzięki temu idealnie pasuje do wszelkich mięs oraz sosu pomidorowego: na przykład w wydaniu pizzy margherity, salami lub pepperoni.
Szczepy takie jak Pinot Noir oraz Sangiovese, czyli wina o owocowym aromacie, delikatnej kwasowości i umiarkowanych taninach, świetnie równoważą tłustość oraz słony smak mięsa.
Z kolei do ostrej papryki oraz pikantnych wędlin pasują przede wszystkim szczepy Syrah lub Melbec, czyli bardzo wyraziste czerwone wina, które doskonale łagodzą ostrość.
Do jakiej pizzy pasuje białe wino?
To propozycja lekka, delikatna i odświeżająca. Postaw na butelkę dobrego Sauvignon Blanc lub Chardonnay, jeśli zamawiasz pizzę warzywną, serową i z owocami morza. Jest to także dobry wybór do margherity oraz wszystkich białych sosów, który pozwoli uzyskać rześkie, cytrusowe połączenie – lekkie i nieprzytłaczające żadnego składnika.
A kiedy sprawdzi się różowe wino?
To ciekawy wybór, który zdecydowanie zasługuje na większy rozgłos! Różowe wina są aromatyczne, a przy tym lekkie i orzeźwiające – dzięki temu pasują prawie do wszystkiego.
Na przykład: włoskie Rosato najlepiej sprawdzi się do pizzy quattro formaggi, ale można je dobrać także do warzywnych dodatków i delikatnych mięs. Szczególnie w upalne wieczory!
Czy wino musujące to również dobry wybór?
Na specjalne okazje, takie jak rocznice i urodziny, często sięgamy po wina z bąbelkami. Czy taka propozycja pasuje do pizzy?
Jak najbardziej! Niezależnie od tego, czy chodzi o butelkę prosecco, szampana czy różowego cava, kieliszek takiego wina orzeźwia, delikatnie oczyszcza podniebienie i zostawia kwasowy posmak. Dzięki temu każdy kęs jest wyrazisty, lekki i świeży.
Do wina musującego szczególnie pasuje pizza margherita i quattro formaggi. Wypróbuj takie połączenie przy specjalnej okazji – zaskocz swoją drugą połówkę wyjątkowym smakiem i zupełnie innym obliczem pizzy!