28 maja obchodzimy dzień hamburgera. Razem z pizzą i kebabem jest to najpopularniejsze danie typu fast food w Polsce, które chętnie wybieramy zarówno na szybki obiad, jak i wieczór ze znajomymi.
A jak wypada pizza w porównaniu z hamburgerem? Po co sięgamy częściej i jakie warianty lubimy najbardziej? Oto garść faktów!
Placek i kanapka, czyli historia kulinarna
Wszyscy doskonale wiedzą, że pizza pochodzi z Włoch, gdzie narodziła się jako wypiekana focaccia, przyprawiona serem i bazylią. Kiedy do Europy trafiły pomidory, przywiezione zza oceanu, stały się nieodłącznym elementem tego dania – klasycznej już pizzy. Legenda głosi, że włoski kucharz wymyślił focaccię z pomidorami, czyli potrawę w barwach flagi, dla królowej Małgorzaty. Od jej imienia właśnie pochodzi nazwa: pizza margherita.
Historia burgerów jest nieco bardziej skomplikowana. Tak naprawdę nie wiemy, skąd wzięło się to danie na naszych stołach, choć wszystko wskazuje na niemieckie miasto Hamburg. Kotlety wołowe w bułce miały być jedzone przez migrantów, którzy przybywali z tych stron do Stanów Zjednoczonych w XIX wieku. Danie to stało się następnie popularne dzięki międzynarodowej wystawie w St. Louis w stanie Missouri w 1904 roku, po której burgera zaczęto reklamować w gazetach, m.in. New York Tribune. Tradycyjnie to danie zawiera wyłącznie kotlet wołowy, przypieczoną bułkę i sosy – ketchup, musztardę i majonez – jednak dodawano również pikle, cebulę i ser.
Współczesne wyzwania
Tradycyjnie oba dania kojarzone są z fast foodem, czyli jedzeniem wysokokalorycznym i tłustym. Ponieważ współcześnie wiele mówi się o zdrowej diecie, wiele osób szuka sposobów na zredukowanie kalorii i tłuszczy zawartych w obu potrawach.
Na szczęście to nic trudnego! Jeśli chodzi o pizzę, to warto postawić na cienkie ciasto, niewielką ilość sosu pomidorowego oraz ograniczyć ser w przepisie – te trzy dodatki to w zasadzie główna kaloryczność dania. Pozostałe składniki nie tylko nie tuczą, ale nawet są zdrowe, jak na przykład warzywa.
Burger to cięższy kawałek chleba. Smażone mięso wołowe, czyli podstawowy składnik potrawy, jest dosyć tłuste i kaloryczne. Można je jednak wymienić na kotlet wegetariański czy drób, a także przyrządzić w inny sposób; na przykład w piekarniku.
Zależy od okazji
Kiedy Polacy wolą pizzę, a kiedy burgera?
Sprawa jest oczywista! Do wspólnych posiadówek z przyjaciółmi i na wszelkie imprezy sięgamy po pizzę – głównie dlatego, że można łatwo się nią podzielić. Z kolei hamburgery to idealna opcja na szybki obiad lub lunch w pojedynkę i dwójkę.
A jeśli masz ochotę na pyszną pizzę na mieście, odwiedź Pizzerię Babilon Kraków i wybierz z menu coś dla siebie!