Pizza wielkanocna

Pizza wielkanocna – połącz włoską i polską tradycję!

PizzaBabilon

Tradycyjne wielkanocne potrawy to prawdziwe pyszności: barszcz biały z kiełbasą, pieczone mięsa, sałatka jarzynowa, nadziewane jajka i słodkości, takie jak mazurki czy pascha…

Czasami jednak szukamy odskoczni od oczywistych specjałów i mamy ochotę na coś wyjątkowego. Planujesz zaskoczyć swoją rodzinę lub znajomych przy wielkanocnym stole? W Babilon Pizzeria Kraków mamy idealną propozycję: wiosenna pizza! Oto kilka kompozycji w sam raz na święta.

1. Pizza z jajkiem

To najpopularniejszy symbol Wielkanocy. Obowiązkowo musi znaleźć się na każdym świątecznym stole – dlatego nasza pierwsza propozycja to właśnie pizza z jajkiem i szparagami, które w kwietniu są szczególnie smaczne. Połącz je z sosem śmietanowym i parmezanem, a uzyskasz delikatną i lekką potrawę, w sam raz na wiosnę. Szczególnie polecamy tutaj jajko sadzone, które wbijamy na ciasto pod koniec pieczenia w piekarniku.

Z kolei jajko ugotowane na twardo będzie doskonale pasować do kiełbasy – drugiego symbolu świąt wielkanocnych. Taka pizza z dodatkiem mozzarelli i świeżego szczypiorku przypadnie do gustu wszystkim fanom wiejskich smaków.

2. Pizza z warzywami sezonowymi

W kwietniu dojrzewają nie tylko szparagi, ale także cukinia, papryka, pomidory czy rukola. Warzywna, lekka pizza to zatem doskonały wybór na Wielkanoc!

Do tego przepisu użyj świeżej cebuli, cukinii, czosnku i rukoli. Dodaj sos pomidorowy oraz ser, piecz przez 20 min w 200°. W ten sposób uzyskasz pyszną przekąskę na świąteczne spotkanie.

3. Pizza z łososiem

Wielkanocny obiad w nietypowym wydaniu! Pieczony łosoś to częsty bywalec na świątecznym stole, jednak jeśli Ci się znudził, to możesz wypróbować rybę na pizzy.

Wędzony łosoś z kaparami oraz sosem koperkowym to przepis na elegancki i lekki obiad. Inne składniki, które idealnie będą pasować do tej propozycji, to szpinak, szparagi, pesto albo oliwki.

4. Pizza z ricottą

Delikatny, kremowy ser włoski to bardzo ciekawy dodatek do białej pizzy, czyli takiej bez sosu pomidorowego. Zamiast klasycznego przecieru, ciasto jest posmarowane wyłącznie oliwą z oliwek, dzięki czemu smakuje wyjątkowo wiosennie.

Ricotta najlepiej komponuje się z duszonym szpinakiem, czosnkiem, wędzoną szynką i orzechami włoskimi. Taka kombinacja świeżych smaków z pewnością stanie się głównym punktem wielkanocnej uczty.

Zastanawiasz się, jakie danie podać na wielkanocnym spotkaniu? Jeśli nie masz czasu gotować, skorzystaj z opcji dowozu. Wiosenna pizza – Kraków, dowóz z ul. Skarżyńskiego i Budryka – ze szpinakiem, cebulą i fetą przypadnie do gustu wszystkim Twoim gościom. Zapraszamy!

Podziel się z innymi: