Pizza wiosenna

Pizza wiosenna – jakimi smakami przywitać nowy sezon?

PizzaBabilon

Dzień staje się coraz dłuższy, pogoda coraz cieplejsza, a nasze nastroje – coraz lepsze! 21 marca przywitaliśmy pierwszy dzień wiosny i z tej okazji warto odrobinę zmienić składniki w naszej kuchni: na świeże, pełne smaku i wyrazistych barw. Zamiast bigosu oraz kotletów pora na warzywa!

Pizza to danie idealne do wiosennych eksperymentów. Wystarczy wybrać nasze ulubione dodatki i cieszyć się wyjątkową kompozycją. A czego warto skosztować o tej porze roku? Babilon Pizzeria Kraków – oto kilka naszch propozycji.

Sezonowe warzywa: marzec

Po czym poznać, że przyszła wiosna? Pojawiają się przebiśniegi, ptaki oraz… szczypiorek! W marcu przyroda nieśmiało budzi się do życia, ale już niedługo rozkwitnie pełnią kolorów. Na razie w sklepach zobaczymy świeżą brukselkę, rzodkiewkę i roszponkę.

Z tej ostatniej właśnie warto skorzystać podczas przygotowywania wiosennej pizzy. Kompozycja z roszponki, pomidorków koktajlowych oraz parmezanu to świetny pomysł na posiłek: pikantny akcent zieleniny jest równoważony serem i słodyczą pomidorów.

Sezonowe warzywa: kwiecień

To miesiąc, w którym widzimy już pełny rozkwit. Całoroczne jabłka zostają wyparte przez rabarbar i egzotyczne mango. Wśród warzyw najsmaczniejsze są ogórki, pomidory, kapusta, pietruszka i szparagi.

Nasz pomysł na kwiecień to pizza właśnie ze szparagami. Ten symbol wiosny najlepiej połączyć z delikatną ricottą i cytryną – w efekcie otrzymujemy wspaniały, orzeźwiający smak.

Sezonowe warzywa: maj

W maju można przebierać w płodach rolnych! Wtedy dojrzewa bób, sałata, cebula, szczaw, groszek, karczochy, botwinka, rukola, wspaniałe smakują także pomidory, ogórki i szparagi. Wśród owoców możemy kupić przepyszne sezonowe truskawki, czereśnie oraz agrest. Warto skorzystać z okazji i wybierać świeże warzywa – potem znowu będziemy musieli czekać cały rok na takie pyszności.

Naszą propozycją na maj jest karmelizowana cebula. Warto połączyć ją z kozim serem i słodyczą miodu, dzięki czemu uzyskujemy ciekawy bukiet smakowych kontrastów.

Dodatkowo warto wypróbować pizzę z pesto bazyliowym – świeżo przygotowanym, z dodatkiem włoskiej oliwy, które doskonale pasuje do mozzarelli i orzechów. W efekcie otrzymujemy danie o niezwykłej teksturze i smaku. Tego typu kombinacje idealnie pasują do wiosennej atmosfery. Wypróbuj, póki świeże warzywa są dostępne.

Szukasz szybkiej opcji na obiad? Pizza – Kraków, dowóz z ul. Skarżyńskiego i Budryka – to zawsze doskonały pomysł. Zamów, a my dostarczymy wiosenne smaki oraz kolory wprost pod Twój próg. Smacznego!

Podziel się z innymi: