Pizza zimowa

Pizza zimowa – najlepsze dodatki na chłodne dni

PizzaBabilon

Zima to obowiązkowo czas wyjazdów na narty, wypadów w góry i spacerów po ośnieżonych miastach. Niezależnie od tego, czy na ferie wyjechałeś na stok czy do stolicy Tatr – jeśli zmarzniesz, to rozgrzeje Cię dobre jedzenie!

Pizza to jedno z dań, które pasuje do każdej okazji, głównie z powodu tego, że możemy dowolnie mieszać dodatki. Placek na słodko? Czemu nie! Świeże warzywa na talerzu? Już się robi! A co najbardziej pasuje w zimowe wieczory? Oto nasze propozycje!

Pizza klasyczna dobra na każdą okazję

Niektórzy nie lubią kombinować i wolą sprawdzone rozwiązania. Dlatego niezależnie od pory roku popularne są tradycyjne wersje pizzy: zwykła margherita, grzybowa funghi czy capricciosa z szynką. To propozycje bez dodatków sezonowych, a zatem można je jeść przez cały rok. Inaczej sytuacja wygląda ze składnikami takimi jak szparagi, świeże pomidory i inne warzywa. Zimą są one po prostu mniej smaczne!

Pizza zimowa – co to w ogóle znaczy?

Styczeń i luty to czas, gdy mamy ochotę na bardziej kaloryczne posiłki. Powód jest prosty: nasz organizm ma naturalną potrzebę, aby zgromadzić zapasy, które mają nas ogrzać podczas mrozów. Dlatego właśnie podczas ferii chętniej sięgamy po tłuste sery, mięsa czy sosy. Nie oznacza to oczywiście niezdrowego jedzenia, a wyraziste, cięższe smaki. W lecie wolimy z kolei lekkie posiłki.

Wszelkie sezonowe warzywa, na przykład dynia, ale także sery, żurawina, boczek – ferie to właśnie ten moment, żeby wypróbować nietypowe połączenia. Zainspiruj się poniżej!

Pizza zimowa z mięsem

Takim daniem najemy się na wiele godzin! Wielu fanów mają kompozycje z kurczakiem, mięsem mielonym po meksykańsku, a także naszą polską kiełbasą. Pyszną propozycją jest chrupiący boczek, który świetnie komponuje się z ciastem drożdżowym. W restauracjach często znajdziemy pizzę góralską, z oscypkiem i boczkiem, albo z kurczakiem i warzywami. To idealny obiad po całodziennej wyprawie w góry!

Pizza zimowa na ostro

Jak rozgrzać się w ferie? Pomogą pikantne potrawy! Ostre wędliny i papryczki to świetny wybór w zimie. Właśnie wtedy, kiedy za oknem szaleje zawierucha, najbardziej doceniamy pikantność. Nie każdy oczywiście lubi takie smaki, dlatego nie trzeba od razu zamawiać pizzy z najostrzejszą papryczką świata – wystarczy dobre pepperoni.

Pizza zimowa dla wegetarian

Jeśli nie jesz mięsa, to z pewnością docenisz pizzę z serami. Mowa tutaj nie o klasycznej mozzarelli, ale o serach pleśniowych! W zimie kompozycje z oscypkiem i żurawiną, serem kozim lub serem pleśniowym smakują przewybornie i dostarczają paliwa do długich górskich wędrówek.

Smacznego!

Podziel się z innymi: