Pizza neapolitańska. Jak ją zrobić?

Jak zrobić pizzę neapolitańską? Przepis i porady

PizzaBabilon

Poszukujesz pewnego i sprawdzonego przepisu na pyszny obiad? Czasami trudno jest znaleźć ten idealny, szczególnie, jeśli lubisz eksperymentować.

Przychodzimy z odsieczą! Marzy Ci się pyszna pizza neapolitańska? Przepis znajdziesz poniżej.

Co to jest pizza neapolitańska?

To jeden z klasyków włoskiej kuchni. Cechą wyróżniającą tego dania jest ciasto, które różni się od zwykłej pizzy tym, że jest bardziej puszyste i wypieczone. Najczęściej jego brzegi są specjalnie pozbawione sosu lub dodatków, aby uzyskać perfekcyjną chrupkość.

Obecnie pizza neapolitańska znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO, a jej historia sięga XIX wieku. Serwuje się ją przede wszystkim jako street food w Rzymie oraz okolicach, głównie na kawałki.

Chcesz przyrządzić ten specjał u siebie w domu? Z nami na pewno Ci się powiedzie!

Pizza neapolitańska – przepis

Zacznij gotowanie od przygotowania składników na ciasto: mąki, koniecznie typu 00, wody, soli i drożdży. Dlaczego tak ważny jest odpowiedni typ mąki? Ponieważ pizza neapolitańska z piekarnika musi być przygotowana z drobno zmielonych ziaren, aby osiągnąć idealną chrupkość.

Jeśli chodzi o drożdże, to sprawdzą się zarówno suche, jak i świeże. Na pół kilo mąki i 300 ml wody wystarczy 1 gram drożdży świeżych lub pół grama suchych.

Pizza neapolitańska – jak zrobić?

Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie drożdży w kieliszku ciepłej wody. Odstaw je na kilka minut, a w międzyczasie wymieszaj mąkę z solą i resztą wody, na koniec dodaj drożdże. Wymieszaj na gładką masę.

Następnie, na blacie oprószonym mąką, ugniataj ciasto do momentu, w którym będzie elastyczne, czyli około 20 min. Ten krok jest najważniejszy, aby uzyskać perfekcyjną chrupkość podczas pieczenia.

Na koniec przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby wyrosło. Kiedy podwoi swoją objętość, możesz przejść do kolejnego kroku: kulkowania.

Podziel masę na mniejsze porcje. Ponownie pozostaw je do fermentacji, najlepiej na kilka godzin.

Czym się różni pizza neapolitańska od zwykłej?

Najlepiej widać różnicę w pieczeniu. Pizza neapolitańska, po rozciągnięciu na blasze w taki sposób, aby zachować grube brzegi, i nałożeniu dodatków (np. klasycznego sosu pomidorowego, mozarelli, bazylii i oliwy z oliwek) piecze się w dużo wyższej temperaturze – najlepiej 450°C. Pamiętaj zatem, aby rozgrzać domowy piekarnik do najwyższej możliwej temperatury.

Sam czas pieczenia jest błyskawiczny: wystarczą około 2 minuty, aby pizza neapolitańska była gotowa.

A jeśli chcesz zjeść pyszną pizzę bez czekania, aż ciasto wyrośnie, to odwiedź Pizzę Babilon – czekamy!

Podziel się z innymi: