Wszyscy uwielbiają pizzę – to pierwszy wybór na imprezy, kolacje ze znajomymi albo na szybki obiad, ponieważ łatwo można skompletować ulubione dodatki i przygotować świetny posiłek. Ale, no właśnie: czy na pewno tak łatwo?
Największym problemem w przygotowaniu pizzy samodzielnie jest oczywiście ciasto drożdżowe. To właśnie ono najczęściej sprawia, że zamiast gotować decydujemy się zamówić danie na wynos albo, po prostu, przygotować inny posiłek.
A co jeśli powiemy Ci, że można przygotować pyszną pizzę w dziesięć minut?
Czy z tortilli można zrobić pizzę?
Na pewno część z naszych czytelników zna już popularny sposób na szybki obiad: pizza z tortilli. Mowa oczywiście o plackach, które można kupić gotowe w każdym sklepie (albo też zrobić samodzielnie, ale nie o tym jest ten artykuł). Zazwyczaj wykorzystujemy je w formie zwijanych naleśników z dodatkami, ale można zrobić z nich również błyskawiczną pizzę!
Pizza na tortilli święci sukcesy, bo jest urozmaiceniem zwykłych obiadów, a jednocześnie nie sprawia kłopotów w przygotowaniu. Zje ją praktycznie każdy: w końcu bez trudu dodajemy na placek ulubione składniki i zapiekamy; ot, cała filozofia. Zainteresowany?
Pizza z tortilli w piekarniku. Ile piec pizzę na spodzie z tortilli?
Sposób przygotowania takiego dania w zasadzie zależy od upodobań. Jeśli tak lubimy najbardziej, to placek należy posmarować passatą pomidorową, ułożyć dodatki i przyprawy, a na koniec posypać serem mozzarella. Ciekawą alternatywą jest zastąpienie passaty oliwą z oliwek: smarujemy nią tortillę, następnie układamy dodatki (szczególnie polecamy plastry świeżego pomidora!), posypujemy serem. Jeszcze inną wersją jest umieszczenie sera pomiędzy dwoma plackami pszennymi i ułożenie dodatków dopiero na takiej „kanapce”. Taka pizza będzie przypominać inną popularną przekąskę: quesadillę.
Pizza na tortilli piecze się bardzo krótko, ponieważ zazwyczaj tylko 5 do 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° z funkcją termoobiegu lub grzania góra-dół.
Fit pizza z tortilli na patelni
Zamiast rozgrzewać piekarnik możesz też zrobić pizzę na tortilli jeszcze szybciej: na patelni. Wystarczy, że wszystkie swoje ulubione składniki zawiniesz w placek pszenny, a następnie ułożysz na suchej patelni – taki posiłek wystarczy smażyć dosłownie przez chwilę, do roztopienia się sera i zarumienienia tortilli. To danie fit, ponieważ nie wymaga żadnego dodatkowego tłuszczu do przygotowania, a także jest pełne wartościowych warzyw.
Zawijana pizza z tortilli to coś, czego musisz koniecznie spróbować, jeśli lubisz szybie rozwiązania. A jeśli zatęsknisz za klasyczną pizzą, to zajrzyj do Pizzerii Babilon!