Panuozzo – co to jest? Jak przygotować taką pizzę?

PizzaBabilon

Pizza to ponadczasowa potrawa, która łączy w sobie wiele smaków. Właściwie każdy może wymyślić indywidualny typ potrawy, zawierający wszystkie ulubione dodatki. W restauracjach jednak zazwyczaj spotkamy standardowe warianty, które zawierają określony zestaw składników. Jednym z mniej znanych włoskich przysmaków jest Panuozzo. Czym charakteryzuje się ta potrawa?

Panuozzo – kanapka z pizzy

Nietypowe danie po raz pierwszy zostało przyrządzone w 1983 roku w rodzinie Mascolo. Panuozzo to przygotowana na ciepło duża kanapka zawierająca najczęściej boczek i mozzarelle oraz dodatki warzywne. Przyrządza się ją z przerośniętego ciasta na pizzę, czyli takiego, które długo leżakuje przed pieczeniem. Panuozzo stanowi włoski przysmak i pochodzi z leżącej na wybrzeżu Sorrento miejscowości Gragnano.

Pizzę przygotowuje się z ciasta, które formowane jest w podłużny kształt i pieczone bez składników. Następnie ciasto kroi się jak kanapkę, dodaje farsz i ponownie wstawia do piekarnika. Panuozzo często serwowane jest na śniadanie lub kolację, choć pizza może też stanowić doskonałą alternatywę dla klasycznych dań podczas lunchu.

Jakich składników potrzebujemy do upieczenia potrawy?

Ciasto na tę smaczną kanapkę przygotowuje się z analogicznych składników, jak w przypadku pizzy. Potrzebujemy zatem mąki typu 00, drożdży, wody oraz odrobinę oleju. Dodatkowo warto mieć pod ręką szczyptę cukru oraz soli, pomidory, sałatę i mozzarellę. Oczywiście możemy również zastosować inne dodatki, takie jak boczek, mięso mielone, rukolę czy inne warzywa. Warto jednak zachować odpowiedni balans między składnikami, dzięki czemu nasza kanapka będzie jeszcze lepiej smakować.

Przed wyrabianiem ciasta przesiewamy mąkę do miski. Następnie dodajemy drożdże, odrobinę cukru oraz wodę. Mieszamy wszystko, dodając w trakcie szczyptę soli. Później wyrabiamy ciasto i przekładamy je do miski pokrytej niewielką ilością oliwy. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce oraz 8 godzin do lodówki.

Co robić w dalszej kolejności?

Jeśli ciasto będzie gotowe, wyciągamy je i odstawiamy na około 45 minut w ciepłym miejscu. Następnie dzielimy zaczyn na kilka części i formujemy w kształt podłużnych bułeczek. Ciasto ponownie przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. W dalszej kolejności pieczemy kanapki w temperaturze 250 stopni przez około 10 minut i pozostawiamy je na zewnątrz do ostygnięcia.

W międzyczasie możemy przygotować farsz. Pomidory i inne warzywa myjemy oraz osuszamy, a następnie kroimy w grube plasterki. Mozzarellę możemy również pokroić lub zetrzeć na tarce. Bułki po ostygnięciu dzielimy wzdłuż na połowę. Do wnętrza pieczywa wkładamy liść sałaty i przygotowane składniki. Następnie całość zamykamy górną połówką i ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Panuozzo zjecie w naszej krakowskiej Pizzerii Babilon.

Podziel się z innymi: