Jak zrobić pizzę capriciosa

Jak zrobić pizzę Capriciosa? Sprawdź o czym musisz pamiętać

PizzaBabilon

Nie zawsze mamy możliwość udania się do pizzerii, choć od czasu do czasu każdy spróbowałby kawałka ulubionej włoskiej potrawy. Na szczęście taki posiłek możemy przygotować sami w domowym zaciszu. Standardowym wyborem w takim wypadku jest pizza Capriciosa, która dzięki uniwersalnym dodatkom może posmakować każdemu. Jak ją przygotować?

Pizza Capriciosa – smaczna i popularna

To znany wariant, który jest składnikiem menu niemal każdej pizzerii. Capriciosa doceniona została również przez Włochów, gdzie zajmuje szczególe miejsce podobnie jak Margherita. Pizza jest smaczna, stosunkowo prosta w przygotowaniu i bogata w składniki odżywcze. Capriciosa najczęściej przygotowana jest na tradycyjnym cieście drożdżowym z mąki pszennej.

Na powierzchni ciasta znajduje się sos pomidorowy z dodatkiem czosnku bazylii i oregano. Tradycyjnymi składnikami tego wariantu są pieczarki oraz szynka, choć włosi często dodają do pizzy również karczochy. Całą kompozycję dopełnia starta mozzarella, która w trakcie pieczenia roztapia się i spaja pozostałe składniki.

Jak przygotować ciasto na pizzę?

Do przygotowania ciasta potrzeba będzie około 1 kg mąki, 500 ml wody, 25 g cukru i soli, 50 ml oleju oraz 8 gr drożdży. W pierwszej kolejności warto rozpuścić drożdże w wodzie z dodatkiem kilku łyżek mąki i odstawić na 10 minut. W czasie aktywacji grzybów możemy przesiać do miski mąkę  i wymieszać ją z cukrem oraz solą. Następnie dolewamy rozpuszczone drożdże oraz pozostałe składniki.

W dalszej kolejności przechodzimy do wyrabiania ciasta. Należy poświęcić na ten krok kilka minut, by dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto w idealnej formie nie powinno przyklejać się do ścianek miski, tylko łatwo od nich odchodzić. Po wyrobieniu ciasta pozostawiamy je w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Co robić dalej?

W międzyczasie możemy przygotować pozostałe  składniki. Jeśli mamy gotowy sos pomidorowy, powinniśmy delikatnie rozgrzać go w pokojowej temperaturze. Pieczarki możemy pokroić w mniejsze paski, a szynkę w plasterki. Po wyrośnięciu ciasta wyciągamy je na stolnice i formujemy placek o odpowiedniej grubości. Następnie smarujemy wierzch sosem pomidorowym, dodając zioła i układając pozostałe dodatki. Na sam wierzch układamy startą mozzarellę.

Tak przygotowaną pizzę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Powinien on mieć temperaturę minimum 200 stopni z ustawionym termoobiegiem. Pizzę Capriciosa pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto zarumieni się i nabierze odpowiedniej konsystencji. Na samym końcu możemy jeszcze skropić ciasto dodatkiem oliwy z oliwek i udekorować je suszonymi ziołami.

Podziel się z innymi: