Wakacje tropem pizzy. Gdzie zjesz najlepszą pizzę na świecie?

Wakacje tropem pizzy. Gdzie zjesz najlepszą pizzę na świecie?

PizzaBabilon

Przed nami długo wyczekiwany sezon urlopowy. Po trudnych dla gastronomii miesiącach znów możemy cieszyć się urokiem jedzenia w restauracjach i pod gołym niebem. Fani margherity, planując wakacyjne wojaże, nie mogą nie uwzględnić kilku kultowych wręcz miejscówek, słynących z najlepszej na świecie pizzy!

Neapol, Da Michele

Jeśli jeszcze nie widziałeś filmu ?Jedz, módl się i kochaj? z Julią Roberts, powinieneś nadrobić zaległości i? zaplanować wypad do Neapolu. Tam, w pizzerii Da Michele, w której bohaterka wspomnianego filmu zajadała się pizzą, znajdziesz (podobno) najlepsze na świecie margheritę i marinarę. Tak, tak, to nie żadna pomyłka ? słynna miejscówka oferuje tylko dwa rodzaju włoskiego przysmaku. Podobno jednak w niczym to nie przeszkadza, a przed lokalem regularnie gromadzą się wielkie kolejki. Dwie godziny stania, by spróbować pizzy? Ci, którzy spróbowali, twierdzą, że warto!

Każdy składnik jest idealny ? cienkie ciasto, doskonały sos, ciągnąca się mozarella? Siła tkwi w prostocie i, oczywiście, klimacie restauracji ? pizza powstaje na oczach klientów, jest dopiekana z każdej strony i podrzucana przez zręcznych kucharzy, a następnie? ląduje na naszym talerzu i cieszy kubki smakowe. A zatem, jeśli podróż śladem pizzy, to tylko do Neapolu!

Bianco, Arizona

To kolejna często wymieniana w rankingach kultowa pizzeria, założona w Phoenix ponad 30 lat temu. W czym tkwi jej sekret? Znawcy tematu podkreślają, że lokal oferuje pizzę tworzoną w nurcie slow food, niemającą nic wspólnego z sieciowymi pizzeriami. Chris Bianco ? założyciel ? doszedł do mistrzostwa jeśli chodzi o przygotowywanie ciasta, natomiast większość składników jest pozyskiwana od lokalnych farmerów. Nie ma tu miejsca na chemiczne dodatki, są za to ciekawe kompozycje, np. pizza z czerwoną cebulą i pistacjami z Arizony.

Daleko? Cóż? Niektórzy twierdzą, że wizyta w Bianco to doświadczenie, które zmienia całe życie. Wybór należy do was!

Vinoteket, Oslo

W zestawieniu nie mogło zabraknąć lokalu Vinoteket, który zasłynął z wariacji na temat pizzy. Jej sekretem jest proces fermentacji ? bez drożdży, za to z wykorzystaniem pełnego ziarna. Placki są wyższe, lekkie, mają ?bąbelkową? strukturę. Autorski przepis był wielokrotnie nagradzany. Na stronie Vinoteket widzimy, że w ofercie znajduje się zarówno pizza z klasycznymi dodatkami, jak i ?nowoczesna? ? z anchois, skórką ziemniaczaną, truflami, awokado czy sashimi z łososia.

Bez wątpienia to lokal stworzony dla odważnych degustatorów, którzy nie chcą się zamykać na klasyczne, kilkuskładnikowe pizze, tylko wolą odkrywać nowe smaki i poszerzać kulinarne horyzonty!

Na zakończenie mamy dobrą wiadomość – jeśli nie planujesz w tym roku podróży za granicę, i w Polsce znajdziesz świetne pizzerie https://pizzababilon.pl/, które często w niczym nie ustępują zagranicznym propozycjom!

Podziel się z innymi: