Przed nami długo wyczekiwany sezon urlopowy. Po trudnych dla gastronomii miesiącach znów możemy cieszyć się urokiem jedzenia w restauracjach i pod gołym niebem. Fani margherity, planując wakacyjne wojaże, nie mogą nie uwzględnić kilku kultowych wręcz miejscówek, słynących z najlepszej na świecie pizzy!
Neapol, Da Michele
Jeśli jeszcze nie widziałeś filmu ?Jedz, módl się i kochaj? z Julią Roberts, powinieneś nadrobić zaległości i? zaplanować wypad do Neapolu. Tam, w pizzerii Da Michele, w której bohaterka wspomnianego filmu zajadała się pizzą, znajdziesz (podobno) najlepsze na świecie margheritę i marinarę. Tak, tak, to nie żadna pomyłka ? słynna miejscówka oferuje tylko dwa rodzaju włoskiego przysmaku. Podobno jednak w niczym to nie przeszkadza, a przed lokalem regularnie gromadzą się wielkie kolejki. Dwie godziny stania, by spróbować pizzy? Ci, którzy spróbowali, twierdzą, że warto!
Każdy składnik jest idealny ? cienkie ciasto, doskonały sos, ciągnąca się mozarella? Siła tkwi w prostocie i, oczywiście, klimacie restauracji ? pizza powstaje na oczach klientów, jest dopiekana z każdej strony i podrzucana przez zręcznych kucharzy, a następnie? ląduje na naszym talerzu i cieszy kubki smakowe. A zatem, jeśli podróż śladem pizzy, to tylko do Neapolu!
Bianco, Arizona
To kolejna często wymieniana w rankingach kultowa pizzeria, założona w Phoenix ponad 30 lat temu. W czym tkwi jej sekret? Znawcy tematu podkreślają, że lokal oferuje pizzę tworzoną w nurcie slow food, niemającą nic wspólnego z sieciowymi pizzeriami. Chris Bianco ? założyciel ? doszedł do mistrzostwa jeśli chodzi o przygotowywanie ciasta, natomiast większość składników jest pozyskiwana od lokalnych farmerów. Nie ma tu miejsca na chemiczne dodatki, są za to ciekawe kompozycje, np. pizza z czerwoną cebulą i pistacjami z Arizony.
Daleko? Cóż? Niektórzy twierdzą, że wizyta w Bianco to doświadczenie, które zmienia całe życie. Wybór należy do was!
Vinoteket, Oslo
W zestawieniu nie mogło zabraknąć lokalu Vinoteket, który zasłynął z wariacji na temat pizzy. Jej sekretem jest proces fermentacji ? bez drożdży, za to z wykorzystaniem pełnego ziarna. Placki są wyższe, lekkie, mają ?bąbelkową? strukturę. Autorski przepis był wielokrotnie nagradzany. Na stronie Vinoteket widzimy, że w ofercie znajduje się zarówno pizza z klasycznymi dodatkami, jak i ?nowoczesna? ? z anchois, skórką ziemniaczaną, truflami, awokado czy sashimi z łososia.
Bez wątpienia to lokal stworzony dla odważnych degustatorów, którzy nie chcą się zamykać na klasyczne, kilkuskładnikowe pizze, tylko wolą odkrywać nowe smaki i poszerzać kulinarne horyzonty!
Na zakończenie mamy dobrą wiadomość – jeśli nie planujesz w tym roku podróży za granicę, i w Polsce znajdziesz świetne pizzerie https://pizzababilon.pl/, które często w niczym nie ustępują zagranicznym propozycjom!